Argumenterande

Fräsch, gudinna, sexig eller varför inte ofräsch, troll, äcklig?


Att raka eller inte raka, är det verkligen frågan? Vi lever i ett samhälle som är en form, den formen berättar om hur vi ska vara, hur vi ska leva och motsatsen. Sen att just kroppsbehåring ska vara något som påverkar oss människor så in i norden är för mig väldigt overkligt. Varför har det en sådan stor roll i våra liv? Det är ju bara hår och sist jag kollade så är något ofarligt.


Hur hade livet varit om vi hade varit till exempel katter? Tänk på alla hårbollar som de får stå ut med medan vi kan klaga på ett hårstrå som befinner sig på ”fel” plats? Ingen vet nog egentligen hur det kom sig att man började raka dig då nya modeflugor kan ploppa upp vart som helst, när som helst och hur lätt som helst. Allt kanske började efter det glada 20-talets kortare kjolar? När den tanken slog mig så googlade jag lite för rolighetens skull och hittade reklam från 20-talet som handlar om just kroppsbehåring. Den menade att om vi ville kunna röra oss ogenerat på stranden och i liknande sammanhang skulle vi bjuda på en estetisk blick. Harmonin kunde rubbas av överflödig hårväxt, allt det här får mig att fnissa.


Generande, missprydande, vem har bestämt att det är det? Kroppsbehåring är och förblir naturligt, skulle evolutionen slopat det för länge sen, det hade varit historia och alla hade fötts utan någon behåring alls. Ja, nu kan man ju kanske undra vart jag vill komma med det hela men förhoppningsvis har mitt budskap börjat komma fram litegrann ändå. Jag tycker att det är sjukt hur det diskuteras kring hår i allmänhet om hur fult och äckligt det är. Men så är det ju även med allting, åderbrock, celluliter och finnar. Alla dessa små ”skönhetsfel” snackas det skit om varje dag på internet, i skvallertidningar och på fiket med vännerna. Jag vet ju inte hur det är med er men alla har vi nog velat passa in någon gång vad det än gäller. Men all storm från media ger lätt en felaktig bild, den ger oss bilden att det är okej att håna och ge spydiga kommentarer.  Jag kan ärligt talat säga att jag rakar mig och det är mycket för att känna mig fräsch så även jag kan nog vara påverkad av media då man vuxit upp med att kvinnor rakar sig under armarna och på benen till exempel. Däremot så ser jag inget fel i att det finns de som väljer att slänga rakhyveln i soporna. Varför ska en tjej anses vara ofräsch, troll lik och äcklig bara för att hon inte rakar sig?


Jag tror att porren kan ha en väldigt stor roll i hur tjejer borde se ut, nu ska allt vara hel rakat och en tillstymmelse till hår finns knappt, ja förutom på huvudet då. Många killar unga som gamla reagerar väldigt starkt på tjejers kroppsbehåring. Kan det bero på den felaktiga bilden just porr kan ge? Tittar man tillbaka på 80-talet så var hel rakat en stor chock, varför är det då så stor grej nu att inte raka sig?


Jag skulle så gärna vilja förstå varför människor kan reagera så starkt som många gör. Vi kan ta kvinnan på melodifestivalen som exempel. Hon sträckte upp armen i glädje men oj, hon hade hår under armarna! Det väckte ett ramaskri på internet, killar och män allt ifrån 15-30 år gamla kunde skriva att hon inte borde få finnas, hon var det äckligaste som skådats och hon måste ju vara efterbliven som inte rakar sig. Vart kommer alla dessa tankar ifrån? Som jag nämnde tidigare så tror jag att medias roll spelar en väldigt stor roll, kolla bara på reklamen för kvinnliga rakhyvlar. Den uppmanar oss kvinnor att släppa fram gudinnan, bli sexig, bli len och allt vad det heter. Är det så konstigt då egentligen att det har blivit som det är och att det har gått då lång som det har gjort? Sen att det kryper allt längre ner i åldrarna gör ju ingenting bättre heller. Varför ska små barn behöva skadas av idealen så fort?


Jag minns då man själv var liten och blev stolt över att växa upp, man fick hår på kroppen och kände sig stor för nu var man lika mogen som sina föräldrar. Ja, det trodde man i alla fall att man var. Nu väcker ett hårstrå fasaskrik och vägen till affären har nog aldrig känts längre.


Men nu är det ju inte bara tjejer som råkar ut för den här hysterin och alla fördomar, även killar gör det. Men hur många små pojkar längtar inte efter sitt första skäggstrå? För killar handlar kroppsbehåring mer om manlighet än att raka sig och ta fram guden i sig. Men även här kan kroppsbehåring vara fel, man anses ha en rya matta på ryggen eller bröstet och är därför äcklig. Det gör att många väljer att ta till en lasermetod som både kostar pengar och kan orsaka smärta för att slippa mattan och allt vad det heter. Dock så kan folk även håna killar som väljer att raka sig, det är bögigt och omanligt. Så det jag undrar är helt enkelt, är människan någonsin nöjd? Kroppsbehåring är naturligt, under armarna, på benen, på dolda ställen, på fötterna, på ryggen, i ansiktet och vart det nu kan tänkas hamna. Vill man inte raka sig så ska man inte behöva stå ut med hån från allmänheten.


Vilka är vi att döma andra när vi inte vill bli dömda själva? Stämpeln om att man borde raka sig måste bort men hur det ska gå till vet jag inte, men fortsätt leva som ni själv vill, inget ska vara rätt eller fel.

 
Skriven av; Erica Karlsson Palm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0