Sámi álbmotbeaivi

Idag är det ingen vanlig dag för det är den samiska nationaldagen. Samernas nationaldag som även rubriken betyder har firats sedan 1992.
 
Jag kan som sagt verka lite insnöad på det här med samer i och med mitt förhållande men så är det inte. I och med mitt sameblod har mitt intresse alltid funnits men i och med mitt förhållande så har det vuxit. Det är ganska svårt att skriva om det här för det finns så vitt skilda åsikter och jag är inte så kunnig inom området som jag skulle vilja vara.
 
För mig är det viktigt att lyfta fram nationaldagen då samer är Sveriges ursprungsbefolkning och förutom det räknas samer även till en av Sveriges minoritetsgrupper. Vi måste bevara och värna om vårt ursprung, vem vi än är och vart vi än är. Just därför gillar jag den samiska flaggan. Samerna är uppdelade i olika länder och den samiska flaggan är en symbol för det samiska folket. Än fast man inte bor i samma land så hör man ihop, det är fint.
 
Cirkeln i flaggan representerar solen och månen. Den röda halvcirkeln representerar solen och den blå halvcirkeln representerar månen. Ringen i flaggan är även en symbol för andlighet som bygger ihop de olika elementen.
 
Färgerna kommer i grund och botten från den samiska kolten men färgerna har även tolkats som viktiga element.
 
Gul representerar solen,
Röd representerar elden och värmen,
representerar naturen och växtligheten,
Blå representerar vattnet
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0