Partisk

Vill skriva mer om det här men har varken tid eller ork just nu till att sätta mig ner och verkligen gå igenom mina tankar och mina känslor. Vill dock lyfta en grej som skrevs igår på min instagram under bilden där jag uppmanade folk till att se Kalla Faktas dokumentär om hatet mot samerna om man kunde det vill säga. Detta är något väldigt viktigt för min än om jag inte är 100 % insatt men ärligt talat skulle jag nog inte klara av att bli för insatt. Men i alla fall, fick en kommentar under denna bild och jag svarade på denna. Kommer att återge ordagrant vad som skrevs;
 
X; Sorry, NO can do! Nya säsongen av vikings går samtidigt. Det är bra att du brinner för nånting, men vi är nog av olika åsikter helt enkelt..
 
E; Av vad som är viktigt att se eller hatet mot samerna?
 
X; Hat var väl ett hårt ord kanske. Men det är nog inte lätt för dig som bott i Umeå att förstå. Jag förstår du är partisk dock då du är ingift.
 
E; Skrev endast hat just för att dokumentären handlar om det. Nej, inte lätt att förstå många gånger då många sällan har svar att ge. Nu tänker jag allmänt bara.
 
Som ni kan utläsa av mitt sista svar förstår ni nog att jag inte orkade ge mig in i en diskussion, speciellt inte på instagram. Vet dock inte om jag hade blivit mycket smartare. Det jag reagerade på var kommentaren om att det inte var lätt för mig att förstå då jag bor i Umeå och att jag är partisk då jag är ingift. Självklart kan man väl kalla mig partisk men samtidigt kan man också kalla mig ännu mer insatt, jag är på insidan av det hela, jag är i närheten av det nu, det har jag inte varit tidigare. Vet inte riktigt hur jag ska ta den kommentaren, samtidigt känns det som att jag blir klappad på huvudet som ett litet barn men samtidigt behöver det ju inte behöva betyd något nedsättande alls. Det är något negativt med sociala medier, det är svårt alla gånger att verkligen veta vad personen i sig menar. Men som sagt, ändå, jag har alltid varit stolt över mitt sameblod och jag har alltid älskat och beundrat renar. Renar är så mycket mer än en inkomst, de är en symbol för kulturen och historien. Det sticker säkerligen i mångas ögon att jag skriver om det här och att jag ger mig själv en roll men vem har vunnit om jag inte är stolt över mitt arv? Ja, tyvärr har jag inte vuxit upp med det men jag gör det nu, jag växer med det och jag är en del av den världen. Kan vem som helst få kalla sig same? Nej, inte enligt många. Det krävs mer än en gnutta blod för att vara same. Jag kan köpa att man måste ha mer än till exempel 1/4 dels påbrå för att sitta med i sametinget men har jag det i blodet så har jag ju det i blodet! Tyvärr har inte alla samer renar och tyvärr kan inte alla samer språket. Mycket beror på historiens gång, många tappade språket just för att det blev förbjudet. Det gör mig så ledsen att detta än idag fortgår, många samer vill inte ens säga att de är samer. 
 
Självklart finns det nötter bland samer också, det finns väl nötter överallt? Jag försvarar inte de som missbrukar och missköter sig men de ärliga som sliter tills de faller ner på knäna utan att få hjälp då? Har de verkligen förtjänat allt hat de fått och allt hat de får? 
 
Varför finns egentligen detta hat mot samer? Kommer man någonsin att förstå? 
 
Nu blev det väldigt mycket skrivet men är ju samtidigt så jag fungerar, börjar jag skriva kan jag sällan sluta, avslutar dock detta inlägg med att tipsa om ett pressmeddelande. Efter gårdagens dokumentär kan man nämligen läsa ett pressmeddelande på Sáminuorra, för och med samisk ungdom. Väldigt välskrivet och väldigt läsvärt, klicka på bilden nedan för att läsa.
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Fattar verkligen inte vad det har med saken att göra att du är "partisk". Innehållet i programmet är ju fortfarande fakta oavsett vilken familj du tillhör.

Svar: Nej, jag vet inte heller. Skit samma om jag nu är partisk eller inte, det är inte okej att folk beter sig som de gör mot renar. Rättfärdigar hatet mot samer det? Nej, verkligen inte.
Erica KP

2015-10-14 @ 22:58:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0