Som utlovat, min första krönika

Dags för barnkörkort?


Jag läste för inte allt för länge sedan en chockartad artikel om en mamma som med hjälp av sina vänner hetsade sin son till att både dricka öl och röka cigaretter. Sonen som är tre år gammal får utstå elaka hån och fingerknäppningar mot tinningarna. Allting filmas med en kamera och under filmens gång får man höra att det vuxna skämtar och skrattar om vad som skulle hända om socialen fick se filmen. Men nu är det ju så att den här kvällen kom i dagsljus, alla pratar om det. Som försvar försöker mamman och hennes kompisar låta övertygande och mena att allt var en scen för att få sonen att aldrig börja dricka eller röka. Det var heller aldrig öl i burken utan det var vatten. Filmen visar däremot något annat än en lärande miljö. Nog är den avskräckande alltid.


Mina tankar går direkt till barnkörkort. När en hund anfaller en människa, speciellt kamphunds liknande raser så blir det ett himla liv. Diverse raser borde förbjudas och hundkörkort borde införas. Kan man inte hantera eller dressera en hund borde man inte ha en. Varför skulle det vara annorlunda när det gäller att föda barn? Nej, jag jämför inte hundar och barn som jämlikar men nog är tanken slående lik? Vanvårdar man hunden med hån och slag så skapar man antigen en väldigt rädd hund eller en väldigt aggressiv. Passar inte det in på barn också så byter jag förnamn. I dagens värld sker det allt för mycket vanvård av barn och allt för många blundar för det. Vart är vi på väg då inte ens våra barn får vara trygga? Nu är ju inte vanvård av barn något nytt ämne men det är ett så starkt ämne att man inte kan gå förbi och vara oberörd. Kan man förbli oberörd vet jag inte vilken slags människa man är. Alla har vi varit barn, nog kommer tankarna om vilken tur man har haft. Däremot så har ingen levt ett problemfritt liv, livet hemma har inte alltid varit en dans på rosor. Psykisk misshandel är lika svår att hantera som fysisk misshandel men i och med fysisk får barnen en extra uppgift som består av att gömma märken som är bevis på vad som har hänt och även händer. Just därför kommer mina tankar in på barnkörkort. Allt för många oskyldiga barn råkar ut för ett helvete skapat av den eller de som ska älska en ovillkorligt. Denna missdådare kan själv ha fallit offer för det i sin barndom men gör det att den personen får rätt att föra det vidare?


Med sorg i hjärtat tänker jag även på alla människor som inte kan få barn. Att få barn är för många ett mirakel och att då se människor som missbrukar det borde ge en extra känga i baken. Många barnlösa väljer att adoptera men en adoption är en långdragen process som kan ta flera år. Man ska göra ett album innehållande bilder på sitt liv. Man får inte vara singel, överviktig eller sjuk. Kraven är gigantiska men för att föda barn krävs bara några heta sekunder tillsammans med någon annan. Kraven för adoption kan kännas skrattretande, de finns däremot bara till för att barnet ska få de bästa möjligheterna för sin framtid. Vissa punkter kan jag skratta åt även om jag förstår tanken bakom det hela.


Min tanke om barnkörkort är inte allt för seriös. Det jag vill lyfta fram i det hela är att kraven ändå borde skärpas. Socialen borde utbildas bättre och ingripa oftare om det gäller misstankar om vanvård av barn. Däremot har folk förlorat sina barn helt i onödan på grund av några misstankar. Systemet behöver en ansiktslyftning för att det ska fungera då vissa län ingriper för ingenting och andra ingriper inte alls då det är blodigt allvar. Vi måste se till det finaste vi har och det är våra barn. Klyschan barnen är vår framtid stämmer in till punkt och pricka.

Skriven av; Erica Karlsson Palm

Skriv gärna vad ni tycker, ris och ros!


Kommentarer
Postat av: Lejf

RIS!

2012-02-28 @ 22:02:44
Postat av: Hanna

Jag tycker att det var bra skrivet, välformulerat och så. Ros från mig. : )



Sen är det ju ett vääääldigt känsligt ämne att skriva om. Och angående socialen... jag dömer ut soc-personalen helt, i alla fall i min kommun. Vet inte om det funkar likadant överallt, eller om det bara är här dom har rekryterat fel människor.



Ser fram emot din nästa krönika. : )

2012-02-29 @ 18:04:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0