Argumenterande

Fräsch, gudinna, sexig eller varför inte ofräsch, troll, äcklig?


Att raka eller inte raka, är det verkligen frågan? Vi lever i ett samhälle som är en form, den formen berättar om hur vi ska vara, hur vi ska leva och motsatsen. Sen att just kroppsbehåring ska vara något som påverkar oss människor så in i norden är för mig väldigt overkligt. Varför har det en sådan stor roll i våra liv? Det är ju bara hår och sist jag kollade så är något ofarligt.


Hur hade livet varit om vi hade varit till exempel katter? Tänk på alla hårbollar som de får stå ut med medan vi kan klaga på ett hårstrå som befinner sig på ”fel” plats? Ingen vet nog egentligen hur det kom sig att man började raka dig då nya modeflugor kan ploppa upp vart som helst, när som helst och hur lätt som helst. Allt kanske började efter det glada 20-talets kortare kjolar? När den tanken slog mig så googlade jag lite för rolighetens skull och hittade reklam från 20-talet som handlar om just kroppsbehåring. Den menade att om vi ville kunna röra oss ogenerat på stranden och i liknande sammanhang skulle vi bjuda på en estetisk blick. Harmonin kunde rubbas av överflödig hårväxt, allt det här får mig att fnissa.


Generande, missprydande, vem har bestämt att det är det? Kroppsbehåring är och förblir naturligt, skulle evolutionen slopat det för länge sen, det hade varit historia och alla hade fötts utan någon behåring alls. Ja, nu kan man ju kanske undra vart jag vill komma med det hela men förhoppningsvis har mitt budskap börjat komma fram litegrann ändå. Jag tycker att det är sjukt hur det diskuteras kring hår i allmänhet om hur fult och äckligt det är. Men så är det ju även med allting, åderbrock, celluliter och finnar. Alla dessa små ”skönhetsfel” snackas det skit om varje dag på internet, i skvallertidningar och på fiket med vännerna. Jag vet ju inte hur det är med er men alla har vi nog velat passa in någon gång vad det än gäller. Men all storm från media ger lätt en felaktig bild, den ger oss bilden att det är okej att håna och ge spydiga kommentarer.  Jag kan ärligt talat säga att jag rakar mig och det är mycket för att känna mig fräsch så även jag kan nog vara påverkad av media då man vuxit upp med att kvinnor rakar sig under armarna och på benen till exempel. Däremot så ser jag inget fel i att det finns de som väljer att slänga rakhyveln i soporna. Varför ska en tjej anses vara ofräsch, troll lik och äcklig bara för att hon inte rakar sig?


Jag tror att porren kan ha en väldigt stor roll i hur tjejer borde se ut, nu ska allt vara hel rakat och en tillstymmelse till hår finns knappt, ja förutom på huvudet då. Många killar unga som gamla reagerar väldigt starkt på tjejers kroppsbehåring. Kan det bero på den felaktiga bilden just porr kan ge? Tittar man tillbaka på 80-talet så var hel rakat en stor chock, varför är det då så stor grej nu att inte raka sig?


Jag skulle så gärna vilja förstå varför människor kan reagera så starkt som många gör. Vi kan ta kvinnan på melodifestivalen som exempel. Hon sträckte upp armen i glädje men oj, hon hade hår under armarna! Det väckte ett ramaskri på internet, killar och män allt ifrån 15-30 år gamla kunde skriva att hon inte borde få finnas, hon var det äckligaste som skådats och hon måste ju vara efterbliven som inte rakar sig. Vart kommer alla dessa tankar ifrån? Som jag nämnde tidigare så tror jag att medias roll spelar en väldigt stor roll, kolla bara på reklamen för kvinnliga rakhyvlar. Den uppmanar oss kvinnor att släppa fram gudinnan, bli sexig, bli len och allt vad det heter. Är det så konstigt då egentligen att det har blivit som det är och att det har gått då lång som det har gjort? Sen att det kryper allt längre ner i åldrarna gör ju ingenting bättre heller. Varför ska små barn behöva skadas av idealen så fort?


Jag minns då man själv var liten och blev stolt över att växa upp, man fick hår på kroppen och kände sig stor för nu var man lika mogen som sina föräldrar. Ja, det trodde man i alla fall att man var. Nu väcker ett hårstrå fasaskrik och vägen till affären har nog aldrig känts längre.


Men nu är det ju inte bara tjejer som råkar ut för den här hysterin och alla fördomar, även killar gör det. Men hur många små pojkar längtar inte efter sitt första skäggstrå? För killar handlar kroppsbehåring mer om manlighet än att raka sig och ta fram guden i sig. Men även här kan kroppsbehåring vara fel, man anses ha en rya matta på ryggen eller bröstet och är därför äcklig. Det gör att många väljer att ta till en lasermetod som både kostar pengar och kan orsaka smärta för att slippa mattan och allt vad det heter. Dock så kan folk även håna killar som väljer att raka sig, det är bögigt och omanligt. Så det jag undrar är helt enkelt, är människan någonsin nöjd? Kroppsbehåring är naturligt, under armarna, på benen, på dolda ställen, på fötterna, på ryggen, i ansiktet och vart det nu kan tänkas hamna. Vill man inte raka sig så ska man inte behöva stå ut med hån från allmänheten.


Vilka är vi att döma andra när vi inte vill bli dömda själva? Stämpeln om att man borde raka sig måste bort men hur det ska gå till vet jag inte, men fortsätt leva som ni själv vill, inget ska vara rätt eller fel.

 
Skriven av; Erica Karlsson Palm


Spanarna - Som gulan i ägget

Det här talet skrevs i ett påhittat samband med P1's program Spanarna. Där vi skulle "spana" på en trend. Jag valde curling föräldrar. När ni läser slutet på mitt tal kan ni ta det med en skopa salt.

 Som gulan i ägget


Ett liv utan problem är en självklarhet för ens barn. Men kommer livet verkligen utan problem? Går det att missa rosens taggar när man försöker sig på att dansa fram genom livet?


Som förälder vill man sitt barns bästa, man vill skydda sitt barn från det mörker som kan bryta fram när man som minst anar det. Det är en självklarhet att man gör allt för sina barn vad det än gäller. Det kan handla om allt från skjuts till och från träningen, man städar, man lagar mat, man ger pengar och leksaker i mängder. De här curling barnen blir som gulan i ägget skyddade från allt ont. Det jag pratar om är givetvis curling föräldrar som gör allt i sin väg för att sopa isen framför sina barn så att de på sin räkmacka bara kan glida fram utan någon tanke på livet och dess händelser. Istället för att vara förälder så axlas nu rollen som ledarhund, taxichaufför, husa och bankomat allt mer. Curling föräldrar är inget nytt, det har alltid funnits men jag tror att det har vuxit fram allt mer efter att även mammorna tagit steget ut på arbetsmarknaden. Det är något bra enligt mig, tro inget annat men effekten av det är att man som förälder har mindre tid för sitt barn och på grund av det knackar skuldkänslan på axeln. Dessa skuldkänslor bidrar till de handlar som jag nämnde tidigare.


Min största dröm är att få barn och att mina barn får en bra uppväxt som formar de till bra människor som kan ta hand om sig själva och stå för sina handlingar. De ska kunna skilja på rätt och fel och veta att det finns fler än de på jorden som betyder något. Curling barn riskerar däremot att stanna kvar i barndomsbubblan och tro på att allt ordnar sig för de har ju sin mamma och pappa.


Är det någon här som såg reality serien Ung och Bortskämd? Den var ett klassiskt exempel på effekten av curling. Deltagarna var mellan 18 och 24 år gamla, de bodde hemma och rörde inte ett finger vare sig hemma eller i samhället. De lever kvar i barndomsbubblan för varför lämna något bekvämt? Att vara bekväm i den här situationen är samma sak som att vara bortskämd. Varför ska man lära sig något nytt när någon annan gör det åt en? Ett annat exempel handlar om ett sjuårigt barn som är törstig och jag anser att man är fullt kapabel att hämta dryck själv om man är en törstig sjuåring men istället så tar föräldern på sig rollen som servitris. Barnet får välja mellan ett antal drycker och bestämmer sig för choklad, men bara om den är varm och fort ska det gå! Självklart kan man servera sitt barn men tillslut kan det gå för långt. Respekten försvinner totalt och man kan tro att barnet axlat rollen som ledaren i huset och vad säger att det bara stannar där?


Ett barn som inte har fått lära sig att skilja har alltid rätt och handlar alltid därefter. Dessa föräldrar gör i grund och botten inget fel, man kan inte älska sina barn för mycket. Samma dag som man bestämmer sig för att bli förälder så bestämmer man sig för att bära hjärtat utanpå kroppen, för det är var föräldrar gör. Samtidigt som man inte kan ge för mycket kärlek så kan man ge sina barn för mycket i handlingar och saker. Allt görs med kärlek men det är samtidigt en stor björntjänst man ger sina barn genom att inte låta de leva efter försök tills du kan filosofin. Utan den blir barnen inga självständiga individer och de vet inte hur de ska bete sig och tackla alla väg gupp som man kan stöta på efter vägen.


En klassisk björntjänst curling föräldrar gör är att de lägger sig i sina barns karriärer genom att till exempel följa med in på arbetsintervjun och ta över totalt för de anser att deras barn inte är så duktig på att tala för sig själv. Då kan man ju börja undra varför det här barnet inte kan det. För vem säger att det här barnet någonsin har fått chansen att prata och stå upp för sig själv? Det är en till baksida av curling, barnet förblir ett litet barn som står utan mod och engagemang till att försöka själv. Det hela kan sluta med att dessa barn lever i en drömvärld och den dagen det är tänkt att de ska klara sig själva gör de inte det för det vet inte hur de ska göra det. Om vi då tänker på exemplet med arbetsintervjun igen, vilken chef skulle anställa någon vars mamma alltid håller hårt i handen? Kan man inte föra sin egen talan så finns det ingen plats för förtroende när det gäller individen i sig. För vem är personen bakom sina föräldrar? Ingen anställer någon med en tillhörande barnvakt, det är svårt nog att få jobb åt en själv.

Jag ryser bara av tanken på hur det här kan utvecklas i framtiden om det inte får ett slut. Tillslut kommer det nog inte finnas några vuxna alls, vem ska då sköta ruljangsen? Istället för ålderdomshem kommer det att byggas fler dagis där man praktiskt taget tuggar maten åt barnen. I en värld där barn bestämmer skulle det bli totalt kaos. Vi måste forma våra barn till självständiga individer som kan skilja mellan rätt och fel. Barnen måste även få lära sig att våga mer och vara starka. Modig är man först när man vågar försöka. Stark är man först när man ställer sig upp och försöker igen. Det är något som världen behöver, modiga, starka och självständiga individer. Vi behöver inte någon som letar efter ett kjolstyg att gömma sig bakom.


Det är dags att kläcka det jävla ägget!


Skriven av; Erica Karlsson Palm 


Lite babbel

Oj vad tiden springer iväg när man har kul! Eller ja, har jag kul? Ja, för tillfället har jag det super eftersom min älskade älskade älskade Johan kom ner hit igen igår. Känns nästan som att han pendlar från jobbet i Aitik men det skulle nog bli väldigt jobbigt i längden. Har det väldigt stressigt i skolan än nu då det är sluttampen men är förhoppningsvis rätt så klar med mitt fördjupningsarbete i historian även om det blev lite för stort. Har två uppgifter att göra i biologin och två i svenskan så får ta tag i det snart! Det är ju så, bara man börjar så blir man klar ganska fort i alla fall.

Förra helgen så hann vi med rätt mycket jag och Johan ändå. Jag pluggade till både ett artprov och sista kursprovet i biologin, fick 16 rätt av 20 på artprovet så det känns helt ok då det mest var fågellätena jag körde på men nog har jag lärt mig att skilja på de litegrann! Har blivit bortskämd som aldrig förr, eller ja där ljög jag. Jag blir alltid bortskämd av Johan och då menar jag inte bara i form av materialla gåvor utan även all kärlek han ger mig precis varje dag. Det känns helt otroligt att jag har hittat någon som jag är så lik men samtidigt inte, det är verkligen jag och han det känns ända in i ryggmärgen.

Förutom all kärlek så har vi hunnit med att umgås med mina nära och kära. I lördags njöt vi av det vackra vädret genom att gå fram och tillbaka på Coop Forum området, när vi gick ut från en affär gick vi tillbaka till bilen innan vi gick in i en annan. När vi var klara med våra ärenden så åkte vi upp hem till mig och lämnade av lite innan vi mötte upp familjen KPP plus Lars mamma nere på centrum för en middag på Frasses. När alla hade ätit oss mätta promenerade vi till konsum för att köpa med oss lite fika och oj vad det blåste. Agnes ville självklart promenera själv men tillslut höll hon på att blåsa bort så hon valde att hålla mamma och moster i handen. Hemma i Sävar blev det självklart massa gott och massa bus, precis som det ska vara!

Hujja, nu ska jag ta ledigt! Har suttit med historian ganska länge nu sammanlagt för att skriva in allt i word och sen även få in alla effekter som läraren vill ha med. Liksom fotnoter, vem har använt det? Nu har jag gjort det i alla fall och jag får se på tisdag om det jag gjort duger. Imorgon har vi planer på att gå ner till stan om det är uppehåll det vill säga och på lördag ska jag, Johan och Britt-Mari på kulturnatta för att se min lillebror spela. Ska ni det? Gå och se Extrakt!

18.00 Studion i folkets hus
19.30 Trädgården

Det var det, ska försöka bli lite bättre med att blogga som jag alltid säger tyvärr. Men oj vad man har fullt upp med annat skit som jag gärna skulle slänga i soporn och stampa på. Jag vill bara leva tills jag dör och medan jag lever så vill jag att det ska vara bra! Behöver inga bekymmer som knackar på axeln då man själv gör det man kan och orkar. Men hey, vem har sagt att livet ska vara lätt?
Min Mirabelle <3


Kort resume

Jag är lika seg som vanligt på att uppdatera, seg som kola. Men nu närmar sig min andra termin sitt slut och det är prov, på prov, på prov plus uppgifter utöver det. Har försökt att lägga studierna lite åt sidan nu under de senaste helgerna men har självklart pluggat något i alla fall men inte i lika stor utsträckning som det kan bli beroende på ämne det vill säga. Umgås så mycket jag hinner med familjen och vänner men det blir mest med familjen och dit räknas ju Britt-Mari då vi känt varandra så länge. Vi ställer inga krav på varandra när vi umgås som många kan göra, vi kan se film utan att prata öronen av oss och det är ok att somna under filmen. No hard feelings här inte.

Jag tror att det går bra i skolan, jag hoppas i alla fall det! Ligger på MVG i svenska c i alla fall vilket känns sjukt roligt, har bara ett tal och en inlämningsuppgift kvar. Redan innan jag hade satt mig sa min fröken att jag var en av de som hade det bästa talet och skriften. Mitt engagemang och mina små ordval gör allt perfekt. Bad om att få det där skriftligt så vi ser väl, haha! Är lite stressad över min sommar än men allt ska ju ordna sig på något vis, kommer att bli några samtal fram och tillbaka för att ordna allt. Har sökt till min tredje och sista termin på komvux, ialla fall när det gäller slutbetyget för jag ska ha mitt slutbetyg i julklapp och hör sen!

Så, vad har hänt sen sist? Skola, umgänge med familjen och lillebror har hunnit bli 17 år gammal, jisses. Har även varit på min första fågelskådning i och med biologin, gillar att kommunen byggt upp ett fågeltorn och en plankbro 900 meter in i skogen, underbart.

På tisdag kommer Johan ner och oj så både han och jag har längtat! Han skulle egentligen på en kurs i Skellefteå med jobbet under påsklovet men den blev uppskjuten på obestämd tid. Nu har de bokat kursen igen och den här gången är den belägen i Baggböle vilket inte är långt härifrån så gissa vem som ska bo hos mig?

Det får räcka för den här gången, ska inta soffläge och njuta av den sista ledigheten innan allvaret imorgon.

Snart är det dags igen, längtar tills man kan sitta utomhus och njuta


RSS 2.0