Varning för Erica!

När det kommer till övningskörning har jag inte varit alldeles för duktig på att göra det. Nu när mamma bor i stan försöker vi dock bli bättre på det. Kan ju som sagt även övningsköra med Johan men sist jag var uppe var det mest storm och dåligt väder, körde litegrann dock men inte mycket. Utöver detta har jag även skrivit in mig på körskola, har min första lektion i mitten på juli. Jag är som ni vet väldigt öppen av mig men vet inte om jag kommer vara så himla öppen om körskolan och körkortet. Även fast jag inte börjat är det många som frågar om och när, jag får höra att klart fixar jag det och så vidare. Ja. folk säger det för att peppa mig men jag lider som sagt fortfarande av min prestationsångest. Under utbildningen gick det bättre och bättre med min prestationsångest och ja även i livet, har ju valt att börja utmana mig själv i mycket men när det kommer till körkortet, ja, känner lite extra press där. Men ja, en ska aldrig säga aldrig, kanske känns bra att prata mycket om det, vi får se när tiden är slagen. 
 
Var faktiskt och övningskörde förra veckan, vi var nog ute och körde två timmar. Körde bort mot Ersboda och åkte förb där Jenny bodde och där Jessica bor, körde vidare mot Umedalen och tutade utanför Bim och ja, sen for jag nästan samma väg tillbaka och närmade mig Ålidhem och så vidare. Körde lite hit och dit, fick öva mycket på att köra i rondeller, var som tur var inte så mycket trafik. Ja, apropå trafik, något som alltid kommer att vara aktuellt är ju nötter i trafiken och idioter som inte visar hänsyn till andra, en kan ju tycka att dessa idioter kan visa hänsyn till de som övningskör men icket. Dessa idioter har ju med all säkerhet fått sitt körkort utan problem, eller så inte. Jag stannade vid en stoppskylt i en liten backe, hade jag släppt bromsen hade jag börjat rulla bakåt. Vad gör bilen bakom mig om inte slickar mig i arslet? Den här personen kan ju vare sig vara rädd om bilen eller om sig själv. Fan vad jobbigt det blev, sa till mamma; Vad fan ska jag göra? Hon drog handbromsen och sa åt mig att bara gasa så det gjorde jag. Kom därifrån och behövde inte tänka på den där föraren så länge till. Väl hemma på området övade jag på att parkera också, gick väl så där, har inte en svår parkering men samtidigt inte den lättaste om en inte är van. Förresten, något som inte heller är lika roligt på mitt område är infarten och utfarten, detta var första gången jag körde ut från området, var som tur var lite trafik och av någon anledning kom jag åt tutan när jag skulle ta mig i väg, haha. 
 
I förrgår övningskörde jag också, tisdagar verkar vara ett nytt mönster, vi får se. Den här gången körde jag hem till Sävar. Mamma skulle lämna bilen hos min morbror så Håkan körde efter oss i en annan bil. Tycker att det gick riktigt bra faktiskt och tror inte jag kände mig nervös en enda gång och det är första gången! Börjar känna mig rätt så bekväm med att köra, borde öva mer på finlir dock som att till exempel parkera, backa och så vidare, men ja, dit kommer jag också! 
 
 

Midsommarhelgen

Blev en riktigt trevlig midsommarafton ute i Ivarsboda. Kom dit strax efter 13 och landade utanför stugan en stund innan det var dags att gå till firandet som låg på andra sidan bäcken. Det är väldigt annorlunda vid stugan nu motför när jag var liten men alla minnen och känslor består som sagt ändå. Den gamla lilla stugan har varit ett minne blott i några år nu och på den platsen står en stor stuga. På tomten stod även en ännu mindre stuga tidigare, i ena halvan fanns utedass och förråd och i andra halvan ett litet kökspentry och ett litet rum. Havet är på gångavstånd från stugan och miljön har varit lite lummig och dolt havet en del, nu är det väldigt öppet. Samtidigt är det mycket trevligare att se mer av havet men samtidigt saknar jag det dolda också. 
 
Vid firandet hoppade vi in i dansen, det är andra gången som jag dansar med barnen, sist var 2014 då även Johan var med. Efter dansen drogs tävlingslekar och lotteriförsäljning igång. Jag deltog bara i pilkastningen som gick dåligt och sedan även i lotteriet då lillebror som hade köpt lotter inte ides stå kvar då det tog väldigt lång tid. Först ropades vinnarna ut från lekarna och sedan började lotteriet. Tyvärr var det väldigt få vinster på bordet, det brukar vara att folk får lämna vinster men i år var det dåligt om det, vissa år har en dock fått höra att en inte kan lämna. Fanns runt tio vinster kanske, kändes då lite dumt att det såldes så pass mycket lotter samtidigt men ja, så blir det ibland. Firandet nådde sitt slut och vi gick tillbaka till stugan för att fika och umgås. Efter fikat blev det lite lagtävling som det sedan blev ett uppehåll i då det blev dags för middag, där det fanns grillat kött, potatisgratäng, bearnaisesås, salsa, grillad röding, potatis, romsås, grönsallad, baugetter, tunnbröd och så två olika thailändska rätter som min morbrors fru hade tillagat. Vi behövde alltså inte gå hungriga. Efter maten fortsatte lagtävlingen och festandet. Det fanns väldigt mycket alkohol som folk hade med sig men det blev en väldigt lugn fest och det kändes riktigt bra. Blev inga sura miner under kvällen utan bara många leenden och skratt. När det närmade sig midnatt bjöds vi på grillad korv med bröd också så jag åt säkert för hela helgen den dagen och kvällen, haha. Lite senare bar det av hemåt, valde att sova hemma i stan och som tur var hade inte min fina granne någon fest. Sov tyvärr dåligt i alla fall men slapp ju bli störd av hög musik och höga vrål. Under dagen skedde även en förlovning förresten, mamma och Håkan gick ut till havet och kom senare tillbaka förlovade. Perfekt ställe om jag får säga det själv, det är riktigt vackert och fridfullt ute vid havet, ja, och så har vi ju växt upp där ute, både jag och mamma. Nu fick mamma bjuda med Håkan till att skapa nya minnen där.  
 
Dagen efter på midsommardagen hämtade mamma upp mig och vi åkte hem till Sävar för att beställa pizza tillsammans med familjen KPP, Eve och Emil. Deras traditionella midsommardagspizza, själv är jag ju som sagt ofta borta på midsommar. Kvällen fortsatte med bus och skratt, lite senare när jag hade nattat Elmer och Emma Agnes såg vi på film tillsammans med Eve. Vi valde en film vi aldrig sett, den var halvkonstig men ändå bra. Ingen jag kommer se igen tror jag men ja, är roligt att se något annorlunda ibland. Hey Hey, It's Esther Blueburger hette filmen. Denna natt sov jag över i Sävar och idag har jag umgåtts med familjen KPP. Agnes har börjat lära sig att cykla själv, igår cyklade hon två varv runt gården alldeles själv, hon behövde bara hjälp att starta och stoppa. Idag sänkte Lars sadeln så nu har hon övat på att bromsa alldeles själv. En blir så varm och glad när en ser hur stolt hon är över sig själv. Just ja, förra veckan tappade hon även sin första tand! Jisses vad jag börjar känna mig gammal, haha. 
 
Haft en riktigt bra midsommarhelg med underbara människor, saknade bara Johan vid min sida för en perfekt helg. Det var ganska jobbigt att se par i fredags, saknade Johan extra mycket då och blev nästan ledsen. Men ja, kärleken ska väl göra lite ont också ibland sägs det. 
 

Premiär

I lördags åkte jag till Sävar som ni vet, men tidigare under dagen hade jag mitt första premiär besök på shoppingcentret Avion vid Ikea. Emma och Lars skulle göra några köksärenden så jag följde med dem och fick på så sätt även skjuts till Sävar. Innan Avion var vi dock först en sväng på Elon. Har varit en sväng på Ikea sen det öppnade men då var inte själva shoppingcentret öppnat, det har varit öppet några månader nu men har inte idats ta mig dit. Var roligt att gå runt där och kika på lite allt möjligt, när vi kände oss färdiga gick vi in på Ikea för att fortsätta på deras köksärenden. När vi hade gått igenom halva Ikea kom vi fram till deras restaurang, nu har jag även premiär ätit där också, annars har det blivit någon korv när man har snabbat sig igenom Ikea tidigare. Efter maten fortsatte vi vidare på Ikea innan det var dags för att handla lite på Willys och sen åka hem till mamma och Håkan för att hämta upp barnen som vi lämnade av där tidigare under dagen. 
 
Blev lite bus hemma innan det var läggdags för barnen och när dem sov såg vi vuxna på film. Minns inte vad den hette men jag såg då hela i alla fall, mycket mer motför vad man kan säga att Emma och Lars gjorde, höhö. Fick höra av dem själva vilket tråkigt sällskap dem var som gick iväg och gjorde nödvändiga saker där hemma men mig gjorde det ingenting. Jag hade ju sällskap i alla fall och satt inte hemma själv. Tillslut blev det läggdags även för oss, jag gick hem till pappa och Kajsa för att sova och oj vad jag fick sova. Dagen efter gick jag hem till familjen KPP igen men då Lars skulle böka på i lägenheten smet vi hem till pappa och Kajsas lägenhet. Agnes och Elmer tyckte vi var busiga som for dit fastän pappa och Kajsa inte var hemma just då. Blev lite extra spännande att leka där då. Lite senare kom Emil hem och därefter kom även mamma och Håkan förbi så jag passade på att åka med dem in till stan. Väl hemma höll jag på att somna i soffan redan vid 19 så blev en promenad istället och då blev knoppen lite piggare. 


A little bit cloudy

Snart har ännu en vecka sprungit iväg och jag har inte riktigt hängt med. Har hamnat i en svacka och mår ganska dåligt. Min värk håller i sig och jag blir riktigt trött, just nu är små enkla saker jobbiga att utföra. Har de senaste dagarna börjat gå ner mig i måendet också, har ingen riktig livsgnista just nu. Har ingen motivation till vare sig att äta eller att ens komma på vad jag ska äta. Min tyngsta dag var igår, höll på att börja gråta titt som tätt och jag orkade inte ens med mina egna tankar. 
 
Vet inte riktigt varför jag mår som jag gör, vilket inte brukar vara så ovanligt. För mig kan det ju smälla till när som helst och hur som helst. Mycket just nu beror nog dock på att jag inte vet hur sommaren ser ut ekonomiskt och så vidare. Jag har gjort det jag kan och fortsätter försöka göra det jag kan men just när jag blir osäker på hur ekonomin kommer se ut, ja, då rasar jag. För mig är pengar något utav det jobbigaste som finns, vet att det alltid ordnar sig på något vis men jag vill inte vara beroende av någon annan än mig själv. Känner mig väldigt lätt misslyckad annars och det är väl dumt att tänka så men har gjort det i flera år, jobbar med det hela tiden. Förhoppningsvis så går den här stormen över snart och jag blir piggare. 
 
Imorgon är det midsommarafton, i och med att jag är hemma blir det att åka till Ivarsboda. Tror bara det är ett år som jag inte varit i Ivarsboda när jag var liten. Det är lite utav ett av mina smultronställen, har vuxit upp där praktiskt taget känns det som. Har många fina minnen därifrån. Min morbror har ju för övrigt gift sig, detta i Thailand så var lite svårt att närvara. Blir första gången jag får träffa hans fru imorgon, det blir spännande. Även fått höra av en av mina mostrar att det ska finnas grillad röding att smaka imorgon, tror hon kommer ihåg hur sugen jag är på röding, haha. Denna röding kommer från ett annat smultronställe, en fjällstuga som även den jag varit mycket i som liten. 
 
Förutom att veckan springer iväg så gör även klockan det, min tvättid börjar strax, tjingeling!
 

24

Dagarna går och helt plötsligt är det fredag igen, känns otroligt att tiden springer iväg så fort.
 
I måndags var jag ner på stan och gjorde några ärenden, skrev in mig på arbetsförmedlingen, hämtade viktiga dokument och så vidare. Min dag bestod mest av sådant, inte så upplyftande kanske men nödvändigt. I tisdags åkte jag hem till Sävar, förutom att jag besökte och umgicks med familjen skrev jag även under mitt anställningsavtal, ännu en sak mindre att tänka på. Innan en har skrivit under är en ju nervös, tänk om något förändras eller liknande. Väl hemma började jag att fylla i en del papper men valde att skjuta upp resten till onsdagen då min huvudvärk inte riktigt ville som jag ville just då. I onsdags gjorde jag i ordning alla mina papper, tog nästan två timmar och efter det var jag less. Gjorde en snabb lunch och åkte senare ner på stan för att lämna in papperna och få en nagel lagad av mamma. Hade en gammal spricka som ville gå upp så nu har jag en tipp istället då sprickan nästan gick över hela nageln. Efter besöket nere på stan åkte jag hem och gjorde mig i ordning för att senare åka ner på stan igen. Det var nämligen så att Bim inte kunde komma på min examens ceremoni så hon ville att vi skulle fira extra hon och jag, detta i examensstassen. Var roligt att ha en kväll mitt i veckan då vi piffade upp oss ordentligt för att sedan äta middag. Vi hade planerat Eurasia, något jag inte hade förstått var dock att middagen var en extra present från Bim och hennes mamma, blev ganska snopen då hon skulle betala, haha. Maten var riktigt god, åt buffé utan ris. Tycker att buffén på Eurasia har blivit riktigt bra, är roligt att kunna äta olika rätter. Efter middagen gick vi vidare till Allstar för att ta en drink på deras uteservering, blev en raspberry margarita för mig och senare även en chokladmilkshake, oops, haha. Var riktigt skönt att sitta ute och i och med min ullsjal behövde jag inte oroa mig för att frysa. 
 
Jag har väl aldrig riktigt haft problem med att synas, ja, så länge jag trivs i kläderna som jag bär och så vidare men det var en utmaning att åka buss ensam och gå på stan i min dräkt från examen. Samtidigt var jag väldigt stolt över min klädsel och mötte alla med ett leende så svårt var det inte i slutändan. Fick många leenden och en tjej kom även fram för att berätta hur fin dräkt jag hade. Tror jag är lite färgad av historier, känslor och tankar jag har hört kring att bära till exempel kolt och andra samiska plagg, tyvärr är det ju så det har sett ut och fortfarande ser ut.Det är inte alla gånger som det är något positivt att vara same vilket jag tycker är jättekonstigt, de är en av de största delarna av landets historia. Men ja, ska inte diskutera sådant nu, utan tillbaka till kvällen. Var en riktigt trevlig kväll med gott sällskap, god mat och god dryck, kan det bli bättre? 
 
Igår var det tvätt som stod på schemat, tanken var även att gå till Ålidhem men vädret gick ju och la sig på fel ställe. Sedan igår har det regnat och det verkar inte vilja sluta. Tvingade mig till affären på Berghem tillslut då jag behövde få hem mat men ja, roligt var det inte. Blev en lugn kväll med matlagning, diskning och donande. Blev även förfrågad om jag ville följa med på Leos idag, varför inte tänkte jag. Blev upphämtad vid elva tiden av Lars och barnen, då åkte vi vidare till Leos. Elmer var jätteglad och berättade vars vi skulle och jag sa då att vi skulle till tandläkaren, de kollade bara på mig som att jag var konstig, haha. Framme på Leos var det mycket folk, säkerligen på grund av vädret men vi hade det trevligt i alla fall och barnen fick springa av sig ordentligt. Efter Leos fick jag skjuts på affären och sen när jag kom hem blev det en dejt med dammsugaren. Nikka som löste hår redan i våras har gjort det ännu en gång nu så ja, min lägenhet var väldigt hårig. Nu är den inte lika hårig och det känns bra, började bli lite less på att få vita fötter. Ska strax ta och värma upp middagen och efter det bär det av hem till Bim för att umgås med henne ikväll. Imorgon bär det av till Sävar, hade Agnes fått bestämma hade jag följt med idag, i alla fall en liten stund som hon uttryckte det. Nej, nu börjar jag bli hungrig, akta er!En dag

En låt som har kommit att bli min vägen till examen låt är en Disney låt, inte så chockerande kanske, låten Människa i Tarzan betyder jättemycket för mig. För mig handlar den om att kämpa och att man kämpar för sin egen skull.
 
Vid mitt senaste psykologbesök, var det 2014 månntro, fick jag något bekräftat för mig som då kändes som en rejäl käftsmäll och ja, även som en spark i magen. Detta var en ny kontakt så jag berättade om mitt liv, från barndomen och fram till då, allt och ingenting. Jag har haft väldigt få vuxna att lita på och jag har tagit hand om mig själv, jag har inte bett om hjälp. Mycket för att det fanns andra i min närhet som mådde dåligt också och jag ville inte tynga ner situationen ännu mer med mitt. Dumt ja, men det är ju sådan jag har varit, jag har lagt andras mående före mitt eget. Var ju även efter dessa besök som jag började sätta mig själv först och främst. I högstadiet började jag berätta och prata mer men fick väldigt dåligt med hjälp av skolan och så vidare. Stod och diskuterade detta igår med en gammal kär vän, hon har även varit min kontaktperson och ja, hon har funnits där sedan tonåren. Detta var något som hon lyfte, hon var så stolt över hur långt jag har kommit. Ja, Kacka heter hon, många vet vem hon är. Kacka pratade om hur långt jag har kommit, vilken revansch jag har gjort och hon undrade om jag var stolt över mig själv. Vi har inte pratat så mycket de senaste åren men ändå vet hon hur hårt jag har kämpat och från vilken punkt jag kommit ifrån. För mig betyder det väldigt mycket, för ärligt talat, ibland kan jag bli hemmablind, jag ser inte hur långt jag faktiskt har kommit.
 
För att komma tillbaka till låten, denna står för kampen om ett bra liv om att nå högre höjder och att göra det på egen hand. Ja, har fått jättemycket stöd av nära och kära men i slutändan så ligger det i mina händer. Den betyder även något för min framtid som vuxen och mitt kall inom mitt yrke. Jag vill bli en vuxen som barn känner att de kan och vill lita på. Det jag har lärt mig kan jag lära ut och jag kan även lära mig mer genom att ta del av andras lärdomar. En mening i texten som fångade mig extra mycket idag var; En dag är du glad att du är du. Ni vet ju att jag äntligen har börjat känna mig som någon, att jag Erica har ett värde och nu, ja, jag börjar känna mig glad över att jag är jag. Vet inte om jag någonsin har känt så förut.
 
 
  

Minisemester

För en vecka sedan åkte Johan norrut och jag följde med, kände att jag behövde passa på att ta en liten semester efter all stress i slutet på utbildningen. Kroppen är lite piggare och det hjälpte att komma iväg en stund även om den gärna hade fått vara längre. 
 
Jag hade sovit dåligt under natten så Johan fick börja köra, i Piteå tog jag dock över ratten i cirka 15 mil men sen började kroppen säga ifrån igen, men ja, 15 mil är ju bättre än ingenting. Vi har varit lite här och där i Gällivare trakten i och med familjen och ovädret som lamslog flera hushåll. I onsdags när jag vaknade möttes jag av en snöstorm, mitt under dagen gick även strömmen, vilket resulterade i att vi åkte in mot samhället för att äta middag och umgås. Strömmen kom tillbaka vid 23 tiden men for igen strax före ett då vi låg i sängen och jag försökte somna. Bestämde tidigare under dagen med min svägerska Emma att jag skulle följa med svärmor till dem dagen efter och då även få låna duschen och tvättmaskinen. Blev en heldag med fixande inför Tobbis student, jag och svärmor tog oss hem runt 22 tiden, vi fick även veta att strömmen hade kommit tillbaka tidigare under dagen, underbart! Förutom det långa strömavbrottet har det även blåst väldigt mycket och många träd har vält eller gått av. Usch, sådana stunder känner en verkligen hur beroende en är av dagens bekvämligheter.
 
Tillslut var det fredag, Johan var barnvakt hemma hos Anette och Jonas och de kom hem till oss vid nio tiden på morgonen, vi pysslade på och sen var det dags att packa in barnen i bilen och åka in till samhället för att sammansluta inför utspringningen. Efter att ha sett Tobbi springa ut och åka iväg på studentflaket åkte vi hem till Hanna och Peter där firandet hölls. Vi blev bjudna på jakatarna (chipsmat) och massvis med tårta, var en underbar kväll som senare slutade med att vi var chaufförer åt Axel. Först åkte vi hem till Purnu, sen vidare hem till Axel och sen in till samhället igen. När vi hade släppt av Axel åkte vi förbi affären och handlade med oss gotta hem till Emma och Sebban där vi spelade spel och halvsov på soffan tills Axel ringde. Blev en väldigt lång natt och vi var hemma vid sex tiden på lördag morgon, blev ett snabbt mål och sedan bar det av till sängs. Senare på dagen fick vi besök av Emma och Sebban som hade med sig ett gäng syskonbarn, senare kom även två mammor till barnen ut. Vi fikade och hade det trevligt innan vi åkte hem till vita huset där vi bjöds på jakatarna- och tårtrester, underbart! Jag passade även på att gå in i renhagen och se årets kalvar då två stycken skulle märkas. Kvällen fortsatte med att jag och Johan gjorde i ordning kinagryta för att bara kunna värma upp dagen efter. Tillslut blev det söndag, dagen då jag skulle åka hem, blä. Dock så började dagen fint med ett kalas hemma hos Emma som fyller år idag, grattis! Höll i Svea en sista gång, har hållit i henne mycket nu under denna period, kvalitetstid då jag inte riktigt vet när jag kan åka upp igen. Under kalaset somnade hon i min famn och tillslut var jag tvungen att lägga ner henne i sängen då vi behövde åka hem för att hinna bara vara innan tåget skulle gå. Hemma i Skolådan åt vi kinagryta som vi tillagade kvällen innan då vi hade kommit hem från vita huset, det var lika gott som vanligt och satt fint i magen. Klockan fortsatte springa vidare och sen satt jag på tåget som var endast några minuter försenat. Tågresan gick väldigt bra och jag var hemma vid två tiden på natten, givetvis hade hissen gått sönder så jag fick släpa väskan uppför trapporna, haha, första gången på mina år i detta i hus och hissen går sönder då jag har en tung resväska! Hemma möttes jag upp av Mirabelle och en överraskning i form av en orkidé. Är så tacksam över att Eve passar Mirabelle och att mamma är katt chaufför. Bad mamma köpa ut en pepsi max men det slutade med att jag fick tre stycken och en blomma, mamma.
 
Blev en speciell vistelse i och med stormen men jag har haft det riktigt bra uppe i norr och jag längtar tillbaka. 


Examenshelg

I fredags hade jag examensmiddag för familjen hemma i Sävar. Johan gjorde i ordningen maten här hemma redan innan så att vi bara kunde värma upp maten på plats, tacogratäng blev det att vi bjöd på. Till efterrätt bjöds det på två olika glassorter och olika tillbehör. Innan vi for till Sävar mötte Bim upp oss och åkte med också då hon var bjuden. Johan kom förresten ner i onsdags kväll och jag kunde och kan inte vara gladare över att han kunde vara med under denna helg. Han var med när resan började och han var med när resan slutade. Nu börjar en ny resa och denna gör jag också tillsammans med han, underbart!
 
Kan inte vara mer nöjd med middagen, tror alla blev mätta och glada. Det var även så underbart att stå inne i köket när alla hade tagit mat och bara höra hur de pratade, blev varm i hjärtat, kände mig nästan som en mamma, haha. Kvällen fortsatte med presenter, bus, lek och fotograferande. Vi hade hundarna ute på altanen och både Agnes och Elmer vågade klappa, Agnes var jätteframåt och det var så roligt att se. Något som var extra roligt att se var hur Moa hanterade det, hon var jätteduktig med barnen. Ja, en annan rolig grej var att Nikka verkligen inte gillade gitarren, hon började skälla på Emil och ville bara därifrån, sällan en ser henne bete sig så. Angående presenterna, var inte beredd på att jag skulle få det under kvällen. Av Eve fick jag en magnet med texten All you need is love...and a cat, fick även ett häftigt halsband, en berlock/kula som innehåller tre stycken vita maskrosstrån, ni vet de man blåser bort när man önskar sig något, och så en berlock med texten wish. För ett tag sedan la Emma upp en bild på en kurvigare Ariel, ja, mer i min kroppstorlek, sa då till henne att jag ville ha en sådan version av mig själv, fick en sådan som hon hade ritat den veckan, oj så jag den är! Fick även med en liten slant där. Mamma och Håkan hade med sig en häftig blomuppsättning i en balja. Fick även en present redan i onsdags, jag och Bim var på stan och jag testade en lång spetskofta som skrek Erica, hängde undan denna för att fundera men då bestämde Bim ihop med sin mamma att jag skulle få denna av dem. Utöver dessa underbara presenter har jag även fått en risku, denna har många bidragit till, min familj här nere och min familj här uppe. Kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är över all kärlek jag får och fått inför denna stora milstolpe, att ta examen. Riskun har fått ta en roll som medalj, den är ett bevis på hur långt jag har kommit i livet och hur långt jag kan nå.
 
Igår var den stora dagen, det var äntligen dags för examen! Oj vad jag virrade runt av stress, klev upp i god tid och så vidare men tiden försvann ändå. Tillslut var jag på väg för att möta upp klasskamrater för att sedan gå in i Aula Nordica. Hann även träffa min familj, Johan, mamma och Håkan hamnade väldigt nära mig men jag kunde se pappa, Kajsa, Emma och Emil klart och tydligt också. Det var en lång ceremoni men tycker att det gick bra, alla tal var bra och musikern var jätteduktig än om jag gärna hade hört gladare musik. Tillsist var det dags för uppropning och vi blev andra programmet upp på scen! Jag stod och skakade hela tiden, var så nervös, haha. Har tidigare utlovat en dans vid diplomutdelningen och en liten dans blev det! Fick höra senare av en klasskamrat att det var så bra, det var så jag! När ceremonin var över var vi några i klassen som skålade tillsammans. Efter det ställde Emma upp som fotograf, hon fotade först mig och Johan och sen enbart mig. Dagen till ära hade jag samiska kläder och självklart min risku som bar upp allting. Kände mig vackrast i hela världen och det blev inte sämre när vi kramades i slutet och en klasskamrat sa att han ville krama sin sameprinsessa. Kan säga att jag och Johan stack ut i mängden, fick höra många positiva kommentarer och se många glada blickar. Nu var denna dag över, skönt men konstigt. När jag och Johan kom hem vände vi nästan direkt i dörren och åkte till min kusin som fyllde 40. Där blev vi bjudna på rostbiff, potatissallad, sallad, bröd och snacks. Var riktigt trevligt och jag fick träffa människor som jag inte har träffat på ett tag. Natten avslutades senare med att jag och Johan såg klart en film. 
 
Stort tack till alla som har stöttat mig under utbildningen och livet. Stort tack för alla gratulationer, lyckoönskningar och presenter. Det värmer mitt hjärta att inse hur omtyckt jag är. Kunde inte be om en bättre helg, eller ja, tänk om min familj norröver hade kunnat vara med, det hade varit det bästa. Jag vet dock att de var med mig hela vägen fram, upp på scenen och ner från scenen. Oj, känns som att hjärtat ska sprängas av kärlek. Jag kommer att lägga upp bilder på mina presenter i ett eget inlägg.
 
 

Sápmi nails

Mina examensnaglar förtjänar att visas en gång till i ett eget inlägg, är mer än nöjd.
 
 
Examen 2016

Sista dagen på Campus

I torsdags var sista dagen på Campus men innan det var jag på salongen och blev fin. Har varit sugen länge men slog till nu innan examen och gjorde volymfransar, även detta hos min kusin som gör naglarna. Blev nästan kär i mig själv när jag fick se resultatet. Ögonen känns större och grönare än någonsin, vill nästan flirta med mig själv. När fransarna var klar gick vi över till nagelbordet och gjorde mina examensnaglar. Ville ha något spektakulärt och det fick jag. Min kusin handmålade två renhuvud i profil och så satt vi stenar i dem samiska färgerna på två naglar också. Min blåsa var inte riktigt med mig denna dag, när ena ögat var färdigt var jag tvungen att panikgå till toaletten, jag frös och hade ont i magen, så kissnödig var jag, haha. Kunde se med ena ögat så jag ranglade runt där nere i källaren. Gick även på toaletten igen efteråt och senare efter naglarna också, jisses. När jag var färdig på salongen snabbade jag mig iväg till Campus och den sista dagen. Vi hade kurs- och programutvärdering och efter det blev det fika och känslor. Dagen till ära var jag uppklädd i en ny fin romantisk tunika, svarta leggings och mina blåa underbar skor.
 
Kändes riktigt konstigt att gå därifrån, vet inte om jag kommer att vandra där någon fler gång.
 

Sista redovisningen

Igår hade jag som sagt min sista redovisning, kan ni tänka er det? Redovisningen handlade om en del i uppgift 6 som jag ville lyfta fram i mitt pedagogiska ställningstagande. Jag valde ut en väldigt personlig del och gick tillbaka till min barndom och fritidshemmets betydelse för mig. Berättade om varför jag vill bli fritidslärare och hur mycket utbildningen har betytt för mig i min utveckling som Erica. 
 
Avslutade mitt bildspel med en bild på fågeln Fenix med texten Att resa sig ur askan. Anser att det är väldigt talande för mig och min utveckling. Jag har gång på gång vunnit mot livets utmaningar och fastän det många gånger har känts hopplöst förlorade jag aldrig mitt hopp eller min glöd. Men nu, nu brinner jag. Jag jämför verkligen mig själv med fågeln Fenix, jag har stigit ur askan och blivit något spektakulärt. Jag förtjänar att skryta och lyfta mig själv. Kan inte med ord beskriva vad det betyder för mig att jag tar examen på lördag, jag blir utbildad grundlärare i fritidshem, jag får en högskoleutbildning som är min enda utbildning på papper och jag ska börja jobba inom detta till hösten. Jag har gett allt, blod, svett och tårar, vägen hit har varit lång och krokig med många fallgropar men jag har alltid tagit mig upp. 
 
När jag kom hem från redovisningen svidade jag om på fötterna och åkte hem till Jenny och umgicks med henne ett tag. Snart flyttar hon söderut och det känns i hjärtat vill jag lova. De rensar lite hemma i och med flytten och jag fick äran att ta över deras fritös, en som man inte behöver ha så mycket olja i. Är väldigt tacksam över det och får ju på så sätt ett extra minne av min fina tjej. 
 
Hade en liten vinskvätt kvar sen i måndags så jag avslutade gårdagen med lite bubbel också, jag är färdig! Tänker inte skriva så mycket mer än det, avslutar med att jag är bäst i världen.
 
 

Ett sista ryck

I söndags fick jag äntligen mitt resultat på examensarbetet, eller ja, ska vi vara noga fick jag det i måndags då det ramlade in efter midnatt. Jag fick godkänt! Vilken känsla! Min examinator ville dock att jag skulle göra några minimala justeringar för att snygga till det extra mycket. Kunde jag hålla mig från att börja redan då? Nej... När klockan började närma sig ett tänkte jag men vad fan, gå och lägg dig Erica! 
 
Min måndag morgon började med att jag gjorde färdigt uppgift 6, den sista uppgiften! Tog senare tag i resten av examensarbetet. Efter att ha suttit praktiskt taget hela dagen framför datorn tog jag en paus och åkte ner på stan för att fylla på mitt busskort. Passade även på att handla lite till middagen nere på stan då jag inte kände för att promenera i värmen, vi hade nästan 30 grader i solen. Väl hemma gjorde jag middag, tacosallad, enkelt och gott, åt det även i helgen som sagt. Kvällen bestod senare av att göra i ordning ett bildspel inför tisdagens redovisning, har aldrig gjort i ordning en redovisning så tätt inpå så har aldrig känt mig så oförberedd som jag gjorde igår, men men, någon gång ska ju vara den första, eller hur? 
 
Strax innan jag åkte ner på stan i måndags passade jag på att fira mitt godkända examensarbete. Har inte hunnit köpa något bubbel så jag gjorde ett eget med vitt vin och sprite, hade kvar vin sedan tidigare och tänkte bubbel som bubbel. Kändes underbart att hålla i champagneglaset med bubbel och jordgubbe, jisses, jag klarade det!


RSS 2.0