Ja, alltså

Jag bad som sagt om ris eller ros angående min krönika. Har fått en ris, men tanken bakom ris och ros är väl lite mer feedback än bara själva ordet? Anser man något dåligt eller bra brukar man ju oftast skriva varför också, men det kanske bara är vad jag tycker. Kom igen, har man sagt A får man säga B.


Som utlovat, min första krönika

Dags för barnkörkort?


Jag läste för inte allt för länge sedan en chockartad artikel om en mamma som med hjälp av sina vänner hetsade sin son till att både dricka öl och röka cigaretter. Sonen som är tre år gammal får utstå elaka hån och fingerknäppningar mot tinningarna. Allting filmas med en kamera och under filmens gång får man höra att det vuxna skämtar och skrattar om vad som skulle hända om socialen fick se filmen. Men nu är det ju så att den här kvällen kom i dagsljus, alla pratar om det. Som försvar försöker mamman och hennes kompisar låta övertygande och mena att allt var en scen för att få sonen att aldrig börja dricka eller röka. Det var heller aldrig öl i burken utan det var vatten. Filmen visar däremot något annat än en lärande miljö. Nog är den avskräckande alltid.


Mina tankar går direkt till barnkörkort. När en hund anfaller en människa, speciellt kamphunds liknande raser så blir det ett himla liv. Diverse raser borde förbjudas och hundkörkort borde införas. Kan man inte hantera eller dressera en hund borde man inte ha en. Varför skulle det vara annorlunda när det gäller att föda barn? Nej, jag jämför inte hundar och barn som jämlikar men nog är tanken slående lik? Vanvårdar man hunden med hån och slag så skapar man antigen en väldigt rädd hund eller en väldigt aggressiv. Passar inte det in på barn också så byter jag förnamn. I dagens värld sker det allt för mycket vanvård av barn och allt för många blundar för det. Vart är vi på väg då inte ens våra barn får vara trygga? Nu är ju inte vanvård av barn något nytt ämne men det är ett så starkt ämne att man inte kan gå förbi och vara oberörd. Kan man förbli oberörd vet jag inte vilken slags människa man är. Alla har vi varit barn, nog kommer tankarna om vilken tur man har haft. Däremot så har ingen levt ett problemfritt liv, livet hemma har inte alltid varit en dans på rosor. Psykisk misshandel är lika svår att hantera som fysisk misshandel men i och med fysisk får barnen en extra uppgift som består av att gömma märken som är bevis på vad som har hänt och även händer. Just därför kommer mina tankar in på barnkörkort. Allt för många oskyldiga barn råkar ut för ett helvete skapat av den eller de som ska älska en ovillkorligt. Denna missdådare kan själv ha fallit offer för det i sin barndom men gör det att den personen får rätt att föra det vidare?


Med sorg i hjärtat tänker jag även på alla människor som inte kan få barn. Att få barn är för många ett mirakel och att då se människor som missbrukar det borde ge en extra känga i baken. Många barnlösa väljer att adoptera men en adoption är en långdragen process som kan ta flera år. Man ska göra ett album innehållande bilder på sitt liv. Man får inte vara singel, överviktig eller sjuk. Kraven är gigantiska men för att föda barn krävs bara några heta sekunder tillsammans med någon annan. Kraven för adoption kan kännas skrattretande, de finns däremot bara till för att barnet ska få de bästa möjligheterna för sin framtid. Vissa punkter kan jag skratta åt även om jag förstår tanken bakom det hela.


Min tanke om barnkörkort är inte allt för seriös. Det jag vill lyfta fram i det hela är att kraven ändå borde skärpas. Socialen borde utbildas bättre och ingripa oftare om det gäller misstankar om vanvård av barn. Däremot har folk förlorat sina barn helt i onödan på grund av några misstankar. Systemet behöver en ansiktslyftning för att det ska fungera då vissa län ingriper för ingenting och andra ingriper inte alls då det är blodigt allvar. Vi måste se till det finaste vi har och det är våra barn. Klyschan barnen är vår framtid stämmer in till punkt och pricka.

Skriven av; Erica Karlsson Palm

Skriv gärna vad ni tycker, ris och ros!


Är himlen oskyldigt blå?

Livet är alllt bra orättvist ibland, vi har förlorat en av våra fina änglar. Då vi inte umgicks utan bara pratade då vi sågs hade jag ingen aning om den sjukdom du kämpade mot. Det jag fick se på facebook idag högg till i mitt hjärta, kommer aldrig att få prata med dig igen och det gör ont.

Vila i frid finaste Simon, kommer aldrig glömma den glädjen du skänkt till mig och alla i din närhet.Knatter, knatter

Blev en väldigt lugn morgon i morse då min snälla mage valde att ge upp. Vilade en timme på soffan innan jag kände att jag klarade av att äta och ta mig iväg på diverse saker. När jag kom fram till skolan skrev jag min krönika, tog en timme och är faktiskt ganska nöjd. Åt lunch tillsammans med klasskamrater innan det var dags att gå till programhanteringen där vi gjorde en snabb genomgång av excel, minns inte så mycket från gymnasiet och dessa små detaljer fick jag då inte lära mig då. Men kollar man på vilken lärare jag hade så är det inte heller så konstigt. Efter programhanteringen var det dags för domen i psykologi. Fick bara G på provet men det är ju i alla fall bättre än IG. Min lärare ser att jag kan men jag måste lära mig att gräva djupare, så får se hur jag lyckas med det på nästa prov. Fick i allafall en komplimang angående min skrift, det är visst alltid lika roligt att läsa det jag skrivit då jag skriver bra och fint. Känns roligt att jag får en bra kommentar angående det nu den här terminen också.

Som vanligt är jag helt död på tisdagar och torsdagar men jag ska se till att läsa lite om den industriella revolutionen tills i morgon och så ska jag nöta några gånger på talet som är imorgon bitti. Break a leg!

Förresten, vore det intressant om jag lägger upp mina svenska arbeten här så att ni kan få läsa? Vissa arbeten kommer jag inte att lägga upp beroende på vad de handlar om då jag gillar att skriva personligt men det mesta kommer nog att vara fritt fram att läsa. Får ofta komplimanger för mitt skrivande och vore roligt att komma igång lite och se vad andra runt om mig tycker och tänker. Man kan aldrig få för mycket ris eller ros.Lånar en bild från storasyster på Agnes då hon äter semla. Hon må vara Emma och Lars dotter men nog ser man vem hon brås på helt klart!


Ännu mer pladder

Idag fick jag sålt min sista kursbok från hösterminen, underbart! Enligt Johan skulle jag givetvis skriva det på facebook på en gång men det har jag inte gjort, tar det här istället! Jag rår inte för att jag gillar att prata om allt och ingenting även om det bara är i skrift. Hade min enda lektion imorse, historia innan jag åkte in till stan för att träffa tjejen som ville åt boken Etik och livsfrågor. Gjorde vissa ärenden t ex på glasbanken vilket gjorde att min ryggsäck var olidligt tung att lyfta upp på axlarna, nej jag ska inte ha allting själv! Men nu då man är stadsbo kan man ju passa på att göra ärenden åt andra också så de slipper beställa via kiosken hemma i Sävar och nej jag har inte köpt ut till någon som inte får gå på glasbanken själv! Tog mig en ensam lunch inne på Max, första gången någonsin som jag inte kände mig som ett utstirrat freak för att jag satt själv. Vad är det egentligen med det? Varför känner man sig så dum då man äter själv? Det kan nog ha att göra med att jag känner obehag med att äta framför nya människor. Känner mig alltid så ful första gången någon ser mig äta av någon dum anledning som har något med mitt omedvetna att göra. Det är nog därför jag har problem med att ha samma kläder två dagar på raken också, ibland måste jag kämpa för att ha samma tröja i skolan två dagar på raken. Jag vet precis varför jag känner som jag gör och det tackar jag elaka barn för. Tyvärr har jag inte kunnat slita mig från känslan som då när man var liten och retad.

Men men, försökte också hitta någon portionsform som är rund med mjuka kanter men det gick inte. Får leta vidare, det är till mitt powerpoint arbete i sv c. Jag har dessert skålar hemma men de är alldeles för stora! Tog mig efter alla många om och men hem för att börja studera. La mig dock på soffan och vilade i ungefär 20 minuter innan jag tog tag i att skriva nyckelord till talet på fredag. Håller på att nöta och här hemma går det ganska bra, får se hur det går när folk sitter och lyssnar/tittar på mig. Hujja!

Onsdag som det är så kom lillebror på middag, hade sparat kinagryta till han eftersom jag ändå blev så dålig då jag åt det. Jag åt det idag och än så länge hänger magen med så får se hur natten går. Resten av kvällen har bestått av att duscha, tvätta och se Hem till gården. Folk brukar skratta åt mig när jag säger att jag följer det men jag gillar den serien och hör sen!Jag väljer däremot vitt *host* bröd och ingen bacon
Tar även bort tomaten


Lite pladder

Nu helgen som varit har det varit hemskt väder, är det någon som missat det? Tog mig hem ändå och hade trevligt sällskap till stan i form av busschauffören. I söndags önskade jag mig vackert väder på måndagen då jag har börjat promenera till skolan och vackert väder fick jag! Var ännu härligare att gå ute idag då man såg snön falla från träden lite här och var. Man börjar drömma om våren och sommaren på en gång, det jag längtar mest till är att slippa ta på mig en jacka och snöra vinterskor. Längtar tills jag kan stoppa fötterna i ett par tofflor och sen bara slänga av mig de!

Idag hade vi vårat första prov i psykologi, borde få G i allafall men fick totalt hjärnsläpp på en fråga vilket kändes jättejobbigt men man kan ju inte pressa sig själv för mycket heller. Nästa vecka har jag prov i programhantering och historia, det blir intressant. Min historia lärare är jättebra men tycker att planeringen blir lite hipp som happ ibland, vi ska alltid prova på olika studiestilar och så vidare. Jag hade gärnat fått veta förra veckan vilken dag man skulle ha provet inte idag. Men men, nog ska det där gå bra! Har mitt första tal nu på fredag morgon så vi taggar inför det också. Angående mitt nästa tal så är det ganska humor att jag och Johanna har planerat ett likadant arbete bara med olika sorts ätbart. Hur ofta händer det?

Förresten, vem är avundsjuk på min promenad?

Sunny side up

Har hänt litegrann sen sist, jag och Johan har varit ihop i sex månader vilket känns helt sjukt. Känns däremot mer sjukt att vi inte har träffats på en månad, men så är det ibland när man bor långt ifrån varandra. Kan ju säga att jag saknar han väldigt mycket i alla fall, väldigt, väldigt mycket! Älskar dig mitt lilla mumintroll.

Haft en underbar helg och imorgon börjar allvaret igen som egentligen ska ha börjat idag men än är dagen inte slut. I fredags åkte jag hem till Sävar men innan det köpte jag sex stycken likadana vinglas som jag fick i julklapp så nu har jag tolv stycken. Blev även lite barnplagg och lunch att ta med hem. På kvällen åt jag och mamma middag på Rapdio då vi skulle vidare på samma område till ett spa som heter Landa mjukt har jag för mig. Där fick vi först 30 minuter klassisk massage vilket min rygg verkade behöva. Min rygg knakade på två ställen och fick även veta att jag har stel rygg, mest över skuldror och nacke vilket inte kom som en överraskning. Efter att båda fått massage så la vi oss i en jacuzzi i nästan två timmar, vi drack bacardi breezer, åt chips och hade det allmänt trevligt bara. Det här är verkligen något man borde unna sig ofta! Är väldigt tacksam över hela kvällen. Jag och mamma avslutade senare kvällen hemma hos henne med början av filmen A cinderella story, en av mina favoritfilmer.

När jag klev upp på lördag morgonen så tog jag och mamma först varsin dusch innan det blev varma mackor till lunch. Efter det åkte vi in en sväng till stan, lämnade av mina saker hemma och sen åkte vi vidare till Obs. Tog sin tid då det var klädprovning hit och dit men såna dagar behöver man. När vi kom hem till Sävar igen mötte vi upp Emma och Agnes vid Ica, innan vi gick in och handlade blev vi bjudna på varmkorv av mamma från Puttes kiosk vilket satt riktigt fint i magen. Hemma hos Emma bjöd mamma också på chokladbollar så vi blev väldigt bortskämda. När Agnes hade fått sin middag så bjöd Emma på parisare och bröd, mums! Blev mycket bus med lillan fastän hon hade feber stackarn men jag kunde inte låta bli att snurra runt runt med henne då det är något hon älskar.

Idag så har jag hittills tagit det ganska lugnt fastän jag borde ha pluggat redan men har inte mått så bra så fick lägga det åt sidan. Har varit och är riktigt fint väder idag, solen håller däremot på att gå nu mer men än skiner den! Var runt -1,2 grader och sol då jag valde att promenera till M-hem centrum för att handla mat till middagen då jag inte har så mycket hemma efter en vecka som gått. Ikväll blir det hemmagjorda köttbullar för hela slanten och sen så ska jag studera.

Ledigheter

Om några timmar är ledigheten slut, suck. Den här helgen har jag bara fokuserat på mig själv och de mina men kommer nog att öppna någon bok innan sängdags i alla fall. I fredags var jag hos Britt-Mari, precis som förra veckan. Däremot så slapp jag hamna i chocktillstånd förra veckan, jag hade tagit för mig av god maten och börjat röra om lite smått. Plötsligt från ingenstans så smäller det till och tallriken har gått av mitt itu? Hur ofta händer det egentligen? Fick en ny tallrik och ny mat men skaket i händerna var kvar ganska länge. Blev även uppringd av en granne som tagit reda på mitt nummer. Hon verkade helt säker på att ett oljud likt en väckarklocka kom hemifrån mig, hon hade knackat på men inte fått något svar, kanske inte så konstigt då jag inte var hemma då. Hon hade även hört oljudet kvällen före men då hade då ingen varit och knackat på för den tiden satt jag och pratade med Johan i telefon. Jag förklarade att jag inte ens äger en klocka men det verkade vara hemifrån mig det lät i alla fall. Tillslut la vi på så får väl se om hon ringer upp någon fler gång. Vi avslutade våran fredag kväll med filmen Bridesmaids, mjam mjam mjam!

I lördags blev jag upphämtad av mamma och Emil, innan vi åkte vidare på våra ärenden hämtade vi upp Eve på Böleäng och sen fortsatte vi vidare till mc donalds på Ersboda, sen även Jysk och Rusta. Väl i Sävar igen blev jag avsläppt hemma hos Emma och Lars där pappa var barnvakt då föräldrarna i huset var på middag i stan. Efter att vi fått i Agnes middag så fick pappa lov att skjutsa in en av mina fastrar till stan då hon lånat volvon ett tag. Agnes humör skiftade lika snabbt som klockan sa tick tack, ena stunden var hon jätteglad och ena stunden jätteledsen. Även när jag busade med henne så skrattade hon och grät samtidigt. När pappa kom tillbaka gjorde han middag åt oss två vilket satt riktigt fint! Han gick sen hem ett tag efter att Emma och Lars hade kommit hem. Våran kväll fortsatte med att Emil kom ut och vi såg filmen Psalm 21. Riktigt bra för att vara en svensk skräckis faktiskt. Vid ett tiden tog jag mitt pick och pack hem till pappa där jag tillbringade natten istället för att åka hem hit till Berget.

Idag så klev jag upp för tidigt egentligen men har problem med sömnen igen. Är oftast ingen idé att jag försöker somna om på morgonen för då drömmer jag antigen mardrömmar eller liknande och vaknar upp ledsen, deprimerad, sliten och så vidare. Blev istället att jag la mig i soffan med täcke och kudde och kollade på en serie med pappa via hans box, den var riktigt bra men minns inte vad den hette, First person något tror jag. Pappa skulle skjutsa in Eve till stan före tolv så då passade jag på att åka med hem till mamma då hon skulle hämta Eve i stan senare och då även skjutsa hem mig. Väl hemma så har jag duschat, bäddat rent i sängen och så gjort en inte helt 100 %ig middag då jag saknade bröd. Känner att jag skulle vilja göra jättemycket här hemma, storstäda, putsa fönster, byta gardiner och allt man kan tänka sig men det är nog lite svårt. Har inte ens köpt hem allt i inredningsväg jag vill ha, men jag är ett steg närmre då jag har köpt en badrumsmatta! Har kakel golv både i toalett rummet och i hallen så har planer på en liten hallmatta också. Fast det kanske inte heter kakel, men påminner om det och blir iskallt!
Tummen upp för den nya mattan, eller ska vi säga tassen?


RSS 2.0