-21

Idag har kylan kommit! Eller ja, i fjol hade vi kallare än -21 men de senaste dagarna har -7 varit som kallast, knasigt. 
 
Min dag började med en dammsugning av hela huset, ja, förutom källaren, den orkade jag inte bråka med. Kroppen orkar inte riktigt då den har ett hemskt ledvärksskov för tillfället men får man välja mellan en trött kropp och ångest, ja, då väljer man trött kropp alla gånger, i alla fall jag. Kan inte med att hoppa över städningen allt för länge än om den aldrig blir perfekt gjord. När jag hade dammsugat klart blev det lunch och sen en dusch innan det var dags att gå vidare hem till Tina där det var middagsbjudning. Maten var riktigt god än om det var annorlunda att äta blött bröd. Vet inte vad rätten heter så skriver ingenting om det, haha. Blev mycket skratt och prat, tillsist förflyttade vi oss till tv rummet där vi mölade massa gotta i form av popcorn och godis. Magen började prata ganska rejält efter det vill jag lova. Fick med mig en ljusstake och en kokoskaka hem, har tjuvsmakat då Johan hade hunnit borsta tänderna och oj så god den är! 
 
Igår kväll slocknade datorn hela tiden vilket gjorde mig riktigt förbannad, jag hoppas att det var helskärmsläget på tv 4 play som orsakade det och att det inte är något vajsing med strömkabeln. Har fortfarande inget nytt batteri och behöver ju denna dator till allt och ingenting. Tänkte testa slå igång någon film och efter det gå och sova. Imorgon jobbar jag mellan 10-15, Johan far kanske ut till renskogen och är där hela dagen, får se imorgon bitti. Måste ta och komma på mat, vi har pratat om att göra kinagrytan så blir kanske att ta fram kycklingen imorgon bitti så att den är tinad när jag kommer hem. Nej, nu känner jag att det bara blir babbel. Låg i Johans famn och babblade på ett bra tag och blev blödig. Igår när jag såg Svenska Hjältar och det handlade om Elise fick jag höra ett begrepp som jag sökt, "egenvärde", det är detta som jag har saknat alla år och börjat finna, min dröm om att bli någon har också varit min dröm om att vara värd något. Jag sa till Johan "Tack för att du räddat mitt liv. Än om du är en böld i arslet ibland så vet jag inte vars jag skulle ha varit utan dig. Har klarat mycket själv men mycket tack vare dig, tack för att du tror på mig." Just delen om bölden kanske tog bort det blödiga i mitt lilla kvällstal men, alla är vi ju en böld i någons arlse ibland, eller hur? 
 
Avslutar inlägget med ett citat från Svenska Hjältar, ni vet ju vad jag anser om hopp eller hur? 
 
När vi verkligen vill har mörkret ingen chans
Mark Levengood
 

Arbete ger glädje

"Arbete ger glädje", citat från svärfar. Ja, det stämmer nog, än fast jag blir väldigt trött och kroppen inte riktigt orkar med. Idag gick Johan på ett tolvtimmars pass, klockan ringde fyra imorse och jag puttade upp han ur sängen för att fortsätta sova. När jag senare vaknade betalades räkningar bort, plockade lite här hemma, åt en finsk korv till lunch, gjorde mig i ordning för att gå och handla lite. Tina jobbade som sagt ideellt idag, gissa vem som inte kunde låta bli att jobba också? Hann med både att stå i kassan och ställa fram varor. Handlarn är mitt andra hem i Nattavaara, kan alltid gå dit och bara vara, dock gör jag alltid något i jobbväg fastän jag är där som kund och vän. Så visst ger arbete glädje, även hemma då jag kan göra små saker för Johan. 
 
När jag kom hem och hade packat upp kom svärfar och hämtade hem mig till Purnu, där bjöds det på renskav och fika i mängder. Var trevligt att få umgås med en stor del av familjen och senare bli upphämtad av Johan. När vi kom hem ställde jag mig och gjorde i ordning mat så att han har matlåda till jobbet imorgon, blev en tagliatellegratäng kan man nog kalla det. Varvade tagliatelle med köttfärssås och ostsås, en enkel variant av lasagne kan man nog säga, blev riktigt gott i alla fall, var första gången jag testade detta, fick ett ryck tidigare idag. Att göra mat är en av små saker jag gillar att göra för Johan, man ska se det stora i det lilla. Är oftast i de små sakerna som mest kärlek finns. Imorgon ringer klockan fyra igen så Johan har gått och lagt sig, jag ska lägga mig och se Svenska Hjältar på play då jag missade det då det gick på tv, jag ser det varje år blödig som hjärtat mitt är. Ska försöka göra någon nytta här hemma och sen är jag bjuden hem till Tina på middag. Hon ska göra två soppor och ena är en rätt från Irak, spännande! 
 
 

Juldagen = Fikadagen

Blev en lång sovmorgon igår, lite för lång. Johan klev upp och for direkt iväg och matade renarna, hade vi varit upp tidigare hade jag hunnit följa med. Under tiden han var borta gjorde jag mig i ordning och slängde ihop varma mackor. Att klä på sig tog dock längre tid än tänkt och en gång fick Johan hjälpa mig med strumpbyxorna. Mina leder ville inte alls vara med igår, på julaftonskvällen när vi kom hem hade jag jätteont i vänster knä, kunde knappt gå på det. Igår gjorde höger knä ont och även höger armbåge, det högg så mycket när jag skulle klä på mig att jag grät. Inga floder men jag brukar inte gråta av min ledvärk än om den är en pain in the ass. Tillslut var jag färdig och Johan släppte av mig hemma i vita huset på hans väg till jobbet. Innan Johan släppte av mig stannade vi till vid vårt plutt hus och tände en lykta vid infarten, då mötte vi Anette och Jonas med barnen som åkte spark och traktorplog. 
 
Jag satt och mös i gungstolen och pratade med Tobbi ett tag när jag kommit fram och senare kom Emma och Sebban ut också. Morsan ställde fram fika, Sebban for ut och skidra med Shiro och vi andra njöt av varandras sällskap och gick upp några kilon. När Sebban kom tillbaka tog han en snabb fika och sen åkte vi hem till Anette och Jonas där vi gick upp ännu några kilon av fikat där, barnen var så fina och visade lyckligt sina julklappar. Sedan bar det hem till vita huset igen för att äta julmat. Vi var många slitna själar igår och några av oss drog oss upp till övervåningen för att halvsova framför tvn. Disken överlät jag till andra då jag och Johan tog på oss ansvaret på julafton. Jag var så himla trött, hade säkert lyckats klirra något. Lite senare åkte vi tillbaka till Anette och Jonas, de andra för att spela och jag för att slöa i soffan, mitt huvud ville inte vara med så valde att inte spela. Johan kom senare efter jobbet och hämtade upp mig och vi åkte hem till vårt. Hemma blev det finsk korv och lite choklad innan sängdags. Idag och imorgon jobbar Johan tolv timmars så får se vad jag hittar på. Ska en sväng till affären snart då Tina jobbar ideellt och senare ringer jag nog morsan som har erbjudit sig att hämta mig till vita huset. Måste bara ta tag i att äta något och klä på mig innan jag kan bege mig ut i snön. 
 

Julafton -15

 Är stationerad uppe i Norrbotten denna jul också, är tråkigt utan min familj men som tur är har jag en väldigt underbar familj här uppe också. Passar på att åka upp då jag har fria dagar och kan få vara nära Johan lite extra mycket, ja och hans familj så klart. I år ringde väckar klockan 06.15 på julaftonsmorgon då jag skulle iväg och jobba några timmar på Handlarn. Gick upp i tid då jag ville hinna göra mig i ordning så att det var färdigt efter jobbet att åka vidare hem till Purnu. Gick bara fin fint att jobba och jag är fortfarande så tagen av att ha fått fyra julklappar från jobbet, två från kollegor och två från butiken och styrelsen. Man kan inte annat bli än jätteglad och stolt också för den delen, måste ha gjort någonting rätt i somras! Blev upphämtad på skoter efter jobbet vilket var riktigt kallt då jag inte hade med mig täckbyxorna till jobbet men det gick och äntligen har jag fått åka skoter i år. Väl hemma putsade Johan upp sitt smycke på kolten och jag värmde upp lite mat innan det bar iväg. 
 
Vi kom precis i tid till Kalle och samlades framför tvn, morsan och farsan var i bastun då vi kom men de slöt upp lite senare. Efter Kalle drog pojkarna ut till bastun och jag små tittade på Kan du vissla Johanna. Kvällen bestod av massvis med gott fika, Ris a la malta och ett väldigt gott julbord, oj vad mätt jag blev. Efter maten delade vi ut julklappar och inte märktes det att vi alla var vuxna, det kryllade av julklappar under granen och man undrade när det skulle ta slut, haha. Vi for hem strax efter 21 då Johan skulle jobba eftermiddag på juldagen. Var skönt att hinna bara vara vi två innan det var sängdags. 
 
Som sagt, det kryllade av julklappar och som vanligt verkar jag ha varit väldigt snäll i år. Förhoppningsvis har jag inte missat någon julklapp men har jag det så är jag lika tacksam ändå. Ja, har några julklappar kvar hemma också då allt inte gick att ta med, väskan var tung och full nog ändå. Tack så mycket för ännu en underbar julafton! Är även så underbart att ha fått fira en VIT jul, ja, nu pratar jag om snö, är ett vinterparadis här uppe även om de här uppe anser att det är lite. För mig är det perfekt! Med eller utan snö så har jag alltid vit julafton än om det inte är några barn med. Trivs fin fint med julmust!
 
Årets julklappar
 
Morgonrock (tidig julklapp)
Presentkort Alla Tiders Café
Lotter
Weinernougat
Doftljus
Morgonrock
Knivblock med fem knivar
Kökssax
Körkortsböcker
Pengar
Kalle Anka prenumeration
Mobilskal

Gemensamma (kanske har blandat in Johans dock) 
 
Hälge samlingsbok
Ekologiska handdukar
Sängkläder
Syskonbarnsfoto
Brandfilt
Lykta
Choklad i mängder
 
 
Bjöd på en fin obekväm min än om jag njöt av skoterturen

Skiljning

Idag bar det av på renskiljning, jag som inte brukar ha krafterna att vara i renskogen så länge var där mellan 9-14.30. Denna gång visade jag framfötterna och tog ansvaret som grindvakt. Öppnade och stängde när folk gick iväg med sina renar. Här gällde det att ha ögonen i nacken då många renar vet vad som gäller då dörren är öppen så många försökte smita. Har blivit trampad på, halvt stångad och nästan nertrampad men vilken känsla! Att vara grindvakt är visst antigen något för nybörjare eller för gamlingar så förhoppningsvis räknas jag som nybörjare. Älskar att vara i renskogen och bara vara men känns mycket bättre att få göra någon nytta och visa att man kan något annat än att bara fota och stå. Innan skiljningen drog igång följde jag Johan i hasorna då han ordnade ett "kontor", lärde mig hur han använde spiken de gånger han inte spikade. Spikade även själv en spik och var förste hammarbärare.I somras satt jag halsband på kalvar som skulle märkas, väldigt simpelt men riktigt underbart. Än om det är en liten grej så underlättar man ju för någon annan. 
 
 

N

Resten av resan upp gick bara fint än om det som vanligt fanns människor att störa sig på. Denna gång en tjej som hade med sig två hundar och helt plötsligt lägger sig nedanför sin plats och sover medan hundarna står i gången där trafiken är hög då vi var anslutande vagn till restaurangvagnen. Hennes mobillarm ringde om vart annat och vi var två stycken som väckte henne lite nu och då, var inte lätt. Var mest irriterande dock att hon var så ilsken mot sina hundar då det var dags för tågbyte, hon både skrek och svor åt båda hundarna och lät de knappt kissa. De hade åkt från Göteborg så antar att det inte varit så mycket pauser för de tidigare heller om hon sovit. Tyckte synd om hundarna och ville ta med dem hem. Mötte även en person som var helt exalterad över all snö och då hade vi inte ens hunnit till Boden, hon hade aldrig sett snö och slog sig om bröstet ofta för att hon blev så till sig. För mig är det ju vanligt men skulle säkerligen reagera likadant över att se något riktigt häftigt vattenfall eller något i en tropisk miljö. Dock blev jag väldigt glad över att se snön, vi hann inte ha snö så länge hemma. 
 
I måndags och tisdags pluggade jag bort det som fanns kvar så nu har jag jullov. Ja, kommer vara och peta på min planering innan det är inlämningsdags men just nu kan jag släppa allt. I måndags bar det av en lång sväng till Gälllivare, vi besökte Emma och Sebban, vi fyra åkte vidare mot Laguna och åt middag för att sedan hälsa på hemma hos Hanna och Peter, sist men inte minst så handlade vi och senare bar det av hem till Nattavaara igen. Igår efter pluggandet hade jag tänkt promenera eller ja, göra någon nytta i alla fall men huvudet sa ifrån. Dock bytte jag en propp utomhus då strömmen försvann, tvättade en maskin och påbörjade middagen så en del nytta blev ju ändå gjort fastän jag hade velat göra mer. 
 
Ikväll bakas en mjuk pepparkaka a la lchf, denna gång med en annan sötning och tanken är att en chokladganache också ska smetas på, blir intressant! 
 

Jag är på väg

Imorse ringde klockan 5.20, jisses vad trött jag var. Eller ja, är fortfarande trött, var livat i natt lite nu och då. Tåget kom i god tid och tillslut fick jag min plats, märks att det börjar nalkas jul för nu är det många som åker. Ska vara framme i Boden strax efter 11 sen avgår det andra tåget 11.37, blir att vänta en stund men det gör ingenting. Snart får jag krama Johan! Tills dess ser jag på Pelle Svanslös och gosar med hundar här i vagnen. 


Nedsatt syn, hörsel och rörlighet

En väldigt spännande AFA lektion var när vi fick testa på olika aktiviteter där vi hade olika funktiosnedsättningar. I första aktiviteten delades vi upp i par, en av oss var blind och den andra ledde. Vi hade en tagare med bjällra runt ryggen så att de utan syn skulle höra denne. Partern med syn fick hjälpa till att leda genom att berätta åt vilket håll man skulle springa, om man skulle öka takten och så vidare. Blev man tagen skulle man låta som ett djur tills något annat par kom och räddade en, då var det bara att fortsätta springa! I den andra aktiviteten fick vi ta på oss simglasögon och plastfickor, alla med olika synnedsättningar, denna gång var det bollspel, här fick vi testa på olika färger på bollarna och även säga till om vilken västfärg som syntes bäst. Tredje aktiviteten var Goal Ball, en gren i Paraolympics, man är tre spelare på vardera planhalva och man har en som servar, denna boll plingar för att man ska kunna höra bollen då man inte kan se den. Här använder man hela kroppen för att kunna fånga bollen genom att slänga sig raklång. Förklarar inte exemplariskt men på det här viset kommer jag ihåg lektionen bra och det gör även att jag har kvar minnena inför framtiden. 
 
I andra delen av salen fick vi testa på att sitta i rullstol, först rullade vi i en bana, slalom, under en pinne, upp på en ojämn matta och så fick vi även testa på att ta oss ut genom en dörr. Gick inte bra för mig att ta mig uppför mattan alls då min rullstol inte hade något stöd när jag skulle knixa och lyfta, kändes alldeles för osäkert då jag inte testat på att köra en rullstol själv. Senare blev det även en match i rullstolsbasket, här fick även några ha hörselkåpor för att även testa på att ha nedsatt hörsel. 
 
Detta var helt klart en av de bästa dagarna någonsin, här fick man verkligen en bättre bild av hur det kan vara att ha en funktionsnedsättning och hur man som lärare kan tänka till litegrann. Detta är något som alla borde ta med sig på sina lektioner än om ingen elev har en funktionsnedsättning, det skulle med all säkerhet öka förståelsen oss fler personer på detta sätt. För alla är vi olika, under vårt AFA seminarium berättade vår lärare om ett begrepp som hon fick lära sig av en gymnastgrupp (?), de trodde nämligen att det var ett ord som användes på universitetet och så vidare, funktionsskillnad. De sa alltså funktionsskillnad istället för funktionsnedsättning och detta är så himla bra, alla har vi ju olika goda funktioner än om man kanske inte har någon funktionsnedsättning, det kan vara viktigt att tänka på. Alla är vi olika och kan behöva olika alternativ för att utvecklas så bra som möjligt. Guld värt att ha detta i åtanke tycker jag. 
 

Långfärdsskridskor och jullov

Idag var inte vädret lika fint som igår, himlen var gråmulen och det låg snö i luften. Det snöade även ungefä precis hela lektionen, samtidigt som det är mysigt med snö gjorde det isen lite sämre. Själv så gick det inte alls bra att åka långfärdsskridskor, fick ont i kroppen på en gång och höll på att få en panikångest attack mitt i allt. Blev ensam kvar just på den platsen och ja, höll på att krevera. Som tur var kom Kickan tillbaka och stöttade mig samtidigt som hon hjälpte mig att ta av skridskorna. Blev att ta en promenad över isen istället för att åka och det gav mycket bara det. Blev en riktigt härlig friluftsdag än om vi förlorade mycket tid på att prova ut skridskorna och så vidare. Med oss hade vi även isdubbar runt halsen ifall att vi skulle gå igenom isen. Vi stannade upp vid Kärleksviken för en fika, hade med mig lchf fika idag och det kändes himla bra. Blev ingen äggmjölkchoklad som tänkt då jag mådde väldigt dåligt i morse, gjorde istället varm choklad på grädde, vatten, kakao och sötning. För att vara uppvuxen med varm oboy gav det verkligen inte samma känsla men det var gott, värmande och luktade som det ska. Ja, doften är viktig också, haha. Åt bara två ost och rostbiffsrullar då de var väldigt mastiga. Resten fick följa med hem igen som ja, mellanmål eller kvällsmål. Efter lektionen for jag till Ålidhem för att hämta ut ett väldigt försenat paket då Jotex hade missat att jag ville ha ett nytt bäddset istället för det trasiga som de fick ta tillbaka. Tänkte åka buss hem då jag hade så ont men i och med all kö skulle min bussbiljett gå ut om en liten stund. Blev envis och bet ihop för en promenad hem, den sträckan har nog aldrig känts så lång! Stannade flera gånger och rent av ojade mig men tillslut så kom jag hem och kunde lägga mig i soffan och tänka; Jullov! Innan det blir helt jullov har jag dock två uppgifter att göra, tänkte göra de nu till veckan. Ska ge feedback på en klasskamrats lärarfilosofi och skriva en planering inför min praktiska examination som är efter jul. Känns konstigt att inte skriva en paper med allt som hör där till för det blir väldigt mindre jobb, ja, samtidigt blir det inte mindre jobb i och med att man ska kolla igenom styrdokument och tänka efter ordentligt. Hur vill jag leda min lektion, vad ska den innehålla och vad ska mina klasskamrater få ut av den? Självklart kommer jag att ha ett rentema, vad annars liksom, Erica = renar, det vet nog alla i klassen vid det här laget. 
 
Efter ungefär en timme i soffan tänkte jag ge mig på att packa men hujj, det som först såg ut att vara organiserat blev ett kaos! Hittade inte ett par strumpbyxor och grävde ut nästan hela garderoben. Är alltid lika roligt att packa, vad ska man ha med sig och kommer man att använda allt? Jag har vissa plagg som används oftare och när jag väl åker upp vill jag inte ha samma med mig hela tiden. Vet att jag har dryftat detta problem tidigare också, haha. Vilken tomte man är ibland. Ikväll blir det att tvätta och få ner mer i väskan och ja, ska nog mest ta det lugnt faktiskt. Imorgon tänkte jag ta en liten sovmorgon, duscha, äta lunch och åka ner en sväng på stan innan jag ska åka hem till Sävar och sova över. När jag kommer hem på lördag är det nästan sängen på en gång då tåget går strax efter sju på söndag morgon. Kan lova att jag räknar ner dagarna till att träffa Johan igen än fast det gått väldigt kort tid emellan nu. En vecka, är nog det kortaste någonsin. I höstas kunde jag åka upp med kort mellanrum två gånger men då var det två veckor emellan tror jag. Längtar, längtar och längtar tills jag får krama Johan. 
 
 

Isigt värre

Idag började min förmiddag på Teg, vi var nämligen på T3 och hade skridskolektion. Har inte åkt på flera år förutom den lektionen vi hade tidigare under utbildningen, kände mig lika Bambi på hal is nu som då, får även så ont i kroppen vilket gör att man stoppar sig själv litegrann. Tycker dock att det har gått lite framåt motför förra gången, borde helt klart öva mer för ja, ska jag undervisa i det är det ju bra om jag kan visa också. Detsamma gäller ju simningen men ja, den dagen den sorgen kanske? Björn var snäll och hämtade mig i morse, åkte även till Iksu med han då vi hade en lektion där också. Först var det dock lunch, hade med mig fläskfilegryta och njöt verkligen av maten, sen blev jag dock väldigt trött och satt blundandes ett tag innan jag gick ner i salen. 
 
Vår andra lektion bestod av bollekar, vi spelade med racket och hade zoner, en skulle gå och resten springa. Vi hade rockringar och skulle passa bollen till varandra, för att få poäng skulle man stå i en rockring när man fångade bollen, motståndaren kunde dock vara snabb att sticka dit foten då räknades det inte. Vi kastade boll med hjälp av koner, detta var svårt men superbra att göra någon som ingen är jätteduktig på, det blir mer på lika villkor då. Sista leken hade ena laget en handboll och det andra en fotboll, de med handbollen skulle passa varandra och träffa fotbollen, då bytte man boll med det andra laget. Som avslutning hade vi lite massage med massagebollar, det var riktigt skönt att bara få lägga sig ner en stund. Idag har vi även haft med oss Annas Julia, oj vilket solsken och så som hon förgyllde dagen för oss. Mycket handlar om att kunna anpassa och att göra aktiviteter lite annorlunda, måste sätta mig ner och skriva om AFA lektionen då vi fick testa olika aktiviteter samtidigt som vi hade funktionsnedsättningar av olika slag beroende på aktivitet. Var väldigt intressant att få pröva på och se hur det kan vara. 
 
Imorgon ska vi mötas upp vid Nydalasjön för då ska vi åka långfärdsskridskor, ja, om vädret tillåter. Det är inte så tjock is och just nu är det inte så kallt heller. Ska strax göra i ordning en liten matsäck i form av rostbiff, ost och norrgott, tar kanske och kokar mig några ägg också. Imorgon bitti ska jag göra äggmjölk med choklad, blir spännande att testa. Förhoppningsvis blir det drickbart i alla fall, har varit iväg på affären och köpt en termos i kväll så hoppas det var värt det, haha. Får se om jag orkar göra något mer nytta, jag vet inte, kroppen är helt mör. I värsta fall blir det att köra på rejält imorgon med allt jag ska hinna men ja, den dagen den sorgen. Bra uttryck, eller hur? 
 
 
 

Bamse

Kan ni tänka er att min Agnes fyllde fem år i torsdags? I lördags var det kalas som stod på agendan och båda barnen var jätteglada över all uppståendelse. Blir alltid så varm i hjärtat av att se hur de reagerar på besök som kommer. Extra mycket värmer det hjärtat av att se hur glad de blir när Johan kommer, ja, är ju inte konstigt då han är världens bästa lekfarbror. Av oss fick Agnes ett Bamse gympaspel, man ska göra olika rörelser för att vinna ett kort. Jag ska ju bli idrottslärare och barnen älskar ju att leka så kändes som en bra grej, Elmer är i den åldern då han vill göra som alla andra så kändes som en win win situation för båda två. Spelet blev väldigt populärt, vi får se om det håller i sig, vi hade då väldigt roligt tillsammans de gånger vi spelade. Roligaste kortet var nog; Rulla som en köttbulle. Blev alltid mycket skratt bara barnen såg kortet. Det är inte så dumt att vara moster, vilka känslor och minnen man får. Kom bara att tänka på det. 
 
Nu har jag stökat undan helt efter middagen och kan ta det lugnt. Har fortfarande ont i huvudet på grund av en väldigt spänd nacke, känns inte så peppande inför imorgon men förhoppningsvis blir det bättre. Kommer hur som haver ändå fara på lektionen då det är skridskor, sen har vi ännu en lektion på eftermiddagen. Är jag fortfarande dålig är jag fortfarande där, det ger mycket att lyssna och se. På torsdag ska vi åka långfärdsskridskor, har aldrig gjort det så det blir spännande! 
 

M, M & M

Mat, middag och mys, det bestod min och Jennys kväll av, underbart! Till middag bjöd jag på fläskfilegryta, hade väldigt svårt för att bestämma mat. Igår fick jag ett ryck och skulle köpa lax då det var ett bra pris, trodde jag, ja, nu var priset i sig bra men som det stod på lappen hade varit ännu bättre så jag tappade lusten och lämnade tillbaka laxen. Köpte en påse kyckling och tänkte, äsch, jag kommer på något sen. Igår kväll när jag då var med Bim på affären började jag tänka, åh, fläskfilegryta men nej, ja, tankarna gick fram och tillbaka, bestämde mig sedan att nej, jag ska göra grytan! Gick därför till affären idag igen och ordnade de ingredinser som behövdes. Började göra i ordning maten redan vid 15 för då skulle jag förhoppningsvis hinna få undan disk också innan min dejt anlände. Ja, jag vill gärna ha det så fint som möjligt när en gäst kommer. 
 
Fläskfilegrytan blev lika god som sist då jag lyckades få köttet mört ännu en gång, underbart! Tror inte jag har hört någon som inte tycker om denna gryta och fick bara höra gott om den ikväll också. Till maten såg vi filmen Last Holiday och efteråt åt vi lite mörk choklad, hade köpt hem både mint och apelsin då det var köp två för bla bla pris. Blev en riktigt mysig kväll, även Buster och Mirabelle njöt än om det var på olika håll. Vet faktiskt inte varför man inte umgås så här oftare, man tänker nog alldeles för mycket haha. Antigen så tänker man att andra har mycket att göra eller att en själv har det. Hallå, vi lever bara en gång, lev här och nu, älska här och nu. 
 
Bjuder på en tokig bild på oss två, vi måste vara duktigare på att fota oss tillsammans, haha!
 
 
Jenny  och jag i ett nötskal <3

Trampett

Igår hade vi trampett och hopp lektion vilket var riktigt roligt och intressant. Själv är jag väldigt feg när det gäller sådant, har inte gjort det på flera, flera år och ja, känner mig ärligt talat för tung och osmidig. Vi delades upp i fem grupper, då vi var få blev vi två och tre stycken i varje grupp men det gjorde ingenting, då hade man sin partner bredvid sig hela tiden. Vi blev vardera grupp tilldelad varsin station som vi skulle ställa i ordning och efter det värmde vi upp tillsammans på en tjockmatta, senare skulle vi i grupperna göra följa John, min fantasi var verkligen inte på sin glada sida men jag gillar min variant av sprattelgubbe och köttbulle som jag fick inspiration av efter Bamses gympaspel som vi spelade med Agnes i helgen. Nu skulle vi dock bara krypa ihop som en köttbulle och inte gunga som en på golvet. När vi hade värmt upp fick vi göra de olika statioerna, de var gjorda så att man fick öva bara på att studsa och att hoppa. I slutet blev det mer på "allvar" och jag blev feg, skulle både ha fart och kunna hoppa upp på trampetten. Gick helt okej två gånger man tredje gången blev jag feg och det blev helt fel. Känner mig dock väldigt glad över att jag försökte och gav så mycket som jag gjorde under lektionen. Lät inte mitt dåliga självförtroende ta över helt och hållet. Förutom att vi övade på att hoppa så övade vi även på att vara passare för att öka tryggheten för den som hoppar. Var lite svårt för mig med min klasskamrat då han är väldigt lång men då jag kommer att jobba med yngre kommer det inte bli lika problematiskt för mig att nå ordentligt. 
 
Denna station gjorde jag och Björn i ordning, tanken här är att en står uppe på plinten samtidigt som den andra hoppar, här kan man som passare hålla hopparen i handen för att denne ska våga öva på att hoppa, 
 
 

Datenight

Jisses vad tiden springer iväg, har tusen saker att göra innan söndag och vet inte riktigt vars jag ska börja. Samtidigt vill jag hinna kunna ta det lugnt också, orkar inte vara effektiv 24/7 just nu. Idag har jag fått bort julklapparna, har slagit in de få som har köpts och strax ska jag gå på affären. Idag har jag bjudit hem Jenny på middag vilket ska bli jättemysigt! Vad som bjuds på är dock hemligt än i fall hon hinner läsa här, haha. Visst måste man få ha underbara stunder mitt i stressen? Min huvudvärk har valt att hälsa på med bravur idag så blir nog att lägga ner huvudet på kudden en stund. Jag och Jenny har inte bestämt någon tid men jag längtar tills vi ska umgås. Nej, vila, gå på affären och börja förbereda inför middagen! 
 
 
<3

Luciamys

I söndags var det dags för glöggmys igen hos Jenny och hör och häpna, jag har druckit min första mugg glögg! Smakade hallon och laktris dödskalle glöggen, jisses, smakade smält godis, ryser nästan bara av tanken, haha. 
 
I och med att Johan också åkte hem i söndags for jag tidigare hem till Jenny, det var inte roligt att vara hemma och veta att Johan inte bara var ute på en promenad med hundarna. Gjorde i ordning mig själv och en matlåda efter en sväng på affären. Framme hos Jenny var Hanna och Viggo också där tidigare, Hanna hade suttit och pyntat pepparkakor. Vi satt en stund och pratade, hjälpte Jenny att slicka kuvert till hennes julkort så ber om ursäkt i förväg till en som kommer att ha lite läppstift på sitt, haha. Därefter åkte vi en sväng på Obs för att posta korten och handla lite. Vi fortsatte i lugnets tecken resten av kvällen. Resterande av tjejerna ramlade in även om en av de blev lite sen då hon råkade ta fel buss. Inte roligt just då men nu kan vi ju ha roligt åt det eller hur? Viktigast var ju att hon kom fram i alla fall, haha. Var en riktigt mysig kväll med mycket gott och denna kväll gottade jag då ja, humöret var inte på topp och kosten hade jag inte skött alls. Då ska man väl egentligen tänka tvärt om och sköta sig men hur lätt är det? Tillslut började klockan närma sig hemgång då jag alltid vill hinna varva ner innan sängdags. Blev lite mys hemma med Mirabelle innan lamporna släcktes ner. Var en riktigt mysig lucia och det satt som sagt väldigt fint då jag visste att en Johan tom lägenhet väntade på mig hemma. 
 
 
Hannas Viggo och Jennys Buster <3 Zeke fick sova ostört i klösträdet

Njuta varje sekund och lite till

Igår åkte Johan hem och det gjorde lika ont som vanligt, men vi har haft en underbar vecka tillsammans i alla fall och det är ju viktigast. Han kom fram måndag natt, medan han rastade hundarna gjorde jag i ordning varma mackor och de åt vi tillsammans innan det bar av till sängen. Dagarna har gått väldigt fort och jag har haft två lektioner men vi har ändå hunnit ha mycket kvalitetstid tillsammans. Det har blivit promenader med hundarna, film- och serietittande och gotta i mängder. Vi har varit i Sävar två svängar och umgåtts vilket har varit väldigt roligt, i lördags hade Agnes fem års kalas och självklart var vi där, vi var även där i torsdags då hon fyllde år. Vi har även hunnit med en sväng på stan, det händer väldigt sällan men ibland så smäller det. 
 
Ja, tänker inte skriva så mycket mer om det faktiskt, jag har passat på att njuta varje sekund och lite till. Nu längtar jag till att få träffa Johan igen och ja, bara känna känslan av att vara hel. Han är en stor pusselbit som saknas när vi är i sär. Än om distansförhållande är pest och pina finns det fördelar också, att sakna varandra och att alltid bli kär på nytt. Johan fick höra i helgen att han såg nykär ut när han tittade på mig. Jisses vad jag älskar honom! 
 

E + J

Nu är det sällan livat på denna sida men har försökt komma igång med att vara mer aktiv. Denna vecka kommer det dock vara extra tyst för Johan har nämligen kommit ner! Han kom ner i måndags natt, innan det var det hela sju veckor sen vi fick vara nära varandra. Är himla lycklig över att han kunde komma ner, hade nog gått sönder litegrann annars än fast jag snart åker upp till han. Har ju redan haft en liten meltdown, att då inte kunna få en kram av den som kan stärka en mest har varit väldigt jobbigt. Allt blir så annorlunda när han är här, jag har någon att dela bestyren med, kylskåpet ekar sällan då han är duktigare än mig på att komma på mat och liknande. Det bästa ut av allt är dock att jag får pussa han god natt, sen att min sömn blir snäppet sämre i början då vi är med varandra är en fis i rymden, jag får vara med mitt hjärta, jag får känna mig trygg och jag orkar mer. 
 
Jag vet inte vars jag hade varit utan Johan. 
 
 
<3

AFA

Hujja vilken dag! Idag har vi haft AFA, anpassad fysisk aktivitet.
 
Våran första lektion började med en liten föreläsning, sen gick vi vidare i salen och fick släppa loss med en tidningssida var. Ja, före det gjorde vi en slags ringdans innan och hälsade på varandra, idag hade vi med oss några andra studenter som läser till idrottslärare, de är färdiga 2019, känns himla långt bort! När vi hade tidningssidan släppte vi loss till olika låtar, senare gjorde vi ett spjut och fäktades, efter det knycklade vi ihop papperet till en snöboll. Vi skulle även försöka bära  runt papperet med magen och efter det skulle vi även försöka byta med någon utan att använda händerna, ja jisses. Vi hade väldigt roligt och det var intressant att få testa andra alternativ. 
 
Efter lunch blev det lite tuffare, först började vi dock med en namnlek, vi presenterade oss med namn och något vi tycker om. Efter namnleken körde vi kaosboll, vi står alla i varsin rockring och ska passa en boll mellan varandra och även byta plats med den man kastade till. Först fick vi bara använda oss av ögonkontakt och därefter genom att ropa namn. Därefter fick vi blåsa upp varsin ballong, eller ja, Angelica fick blåsa upp min, jag lyckades verkligen inte, haha. Först gick vi runt med vår ballong och såg till att den inte hamnade på marken men senare delades vi upp i grupper där vi tillsammans skulle hålla ballongen från marken samtidigt som vi höll varandra i händerna, tillslut hade vi tre ballonger och jisses vad svårt det var, men roligt! Vi testade även på att göra detta sittandes, ja, nu höll vi inte varandra i händerna då det inte hade fungerat. Efter ballongkampen delades salen upp i tre aktiviteter, innebandy, volleyboll och fotboll. Jag började på volleybollen, där satt vi ner på golvet, första spelade vi med en ballong och senare med en stor lätt boll. Sen hamnade jag som joker på innebandyn, de andra i mitt lag hade ett visst område de fick röra sig inom, jag däremot fick springa över hela planen och oj vad jag sprang. Blev helt slut bara där. Fick testa att spela i bara ett område och sedan med klubban åt andra hållet och så med en annan större boll. Gick sedan vidare till att spela fotboll, målen var två koner, nu skulle man träffa en kon för att göra mål, hujeda mig vad vi sprang och sprang. 
 
Varit en riktigt intressant och rolig dag, är helt slut och det känns himla bra att man gav så mycket på lektionen som man gjorde. 
 

En lång helg

I fredags hade jag första hjälpen mellan 9-12, sedan bar det av hem för att göra mig i ordning för en tur på stan med storasyster för att sedan ha en mysig kväll hemma hos mig med övernattning. Klassens julfest blev flyttad till samma kväll men valde bort den då jag redan hade bokat in detta, var riktigt mysigt att få umgås och bara vara. Var ett riktigt skönt avslut på veckan också då jag var väldigt trött. Vi gick runt en stund på stan innan vi gick vidare till Eastern Palace och åt middag, där blev vi kvar ganska länge då det var skönt bara att sitta där. Efteråt gick vi och handlade hem gotta som vi åt till Helt Hysteriskt. Blev en halvsen natt men en väldigt skön sömn på det. 
 
I lördags när vi vaknade blev det varma mackor innan våran skjuts kom i form av mamma, Håkan och Eve. Vi åkte en sväng på MM innan det bar av hem till Sävar. Hemma hos familjen KPP blev det middag och senare pyntade vi pepparkakor som barnen hade gjort tidigare under dagen tillsammans med pappa. Kvällen blandades med bus, skratt, och lek. När vi hade nattat barnen fick jag fortsätta på säsong två av Orange is the new black, ja, jag ligger lite efter, haha, men så är det när man inte har Netflix. Gick senare hem till pappa och Kajsa för att sova över där. 
 
Idag när jag låg vaken i sängen hörde jag ett konstigt ljud och undrade vad fasiken har de startat för något gammalt? Det visade sig vara hemtelefonen, haha, är verkligen inte van att höra en hemtelefon längre med polyfonsignal eller vad det nu heter. Blev bjuden på lite julskinka och när de senare skulle iväg på Gammlia julmarknad gick jag hem till familjen KPP. Idag och ikväll har barnen verkligen testat ens humör men jag vägrade ge med mig och vi hann få många underbara stunder också. Blev lite pysslande med glitter och jag försökte mig på att rita renar, jisses så svårt det är! Barnens kväll avslutades med ett bad och min med en bussresa hem till stan. Imorgon är det AFA som gäller, anpassad fysisk aktivitet, ska bli spännande. 
 
Nu lyder rubriken En lång helg men jag tänker faktiskt vara duktig och hålla mig kort för en gångs skull, haha. Apropå något annat än helgen, på torsdag fyller min lilltjej fem år, jisses, vart tar tiden vägen? Var ju nästan som igår som jag fick reda på att jag blivit moster åt en liten flicka. 
 

Christmas nails


HLR och en dag på stan

Igår hade vi en väldigt intressant och givande kurs, nämligen HLR. Denna kurs höll på mellan nio och tolv, jisses vad det tog på krafterna och jag som inte kan sitta på knäna för länge blev väldigt öm och stel, idag har jag till och med träningsvärk i rumpmusklerna, haha. Tycker att detta är en kurs som alla borde gå, vem vet, någon dag kan man behöva kunskapen. Innan kursens slut blev vi tipsade om appen Rädda hjärtat, det är en kostnadsfri app som kan berätta hur man ska göra i akuta situationer och den visar vart det finns hjärtstartare. Efter kursen gick jag mot bussen för att åka ner på stan, i samma veva skulle Angelica i klassen också ner på stan så vi slog följe. Först gick vi runt och strosade och gjorde hennes ärenden och sen bad jag henne om sällskap på Eastern Palace, var väldigt sugen på kinamat men kändes inte så roligt att sitta själv. När vi hade ätit delade vi på oss då jag skulle göra naglarna, när jag kom till salongen fick jag träffa mamma för första gången sen hon kom hem från utlandet, hon har varit i Las Palomas, om jag nu minns rätt, haha. Blev att hon filade mina naglar i början så vi fick verkligen chans att sitta och surra en stund innan min kusin tog vid. 
 
När mina jättefina julnaglar var klara mötte jag upp Jenny på stan för att leta julklappar, vi gick runt på lite olika ställen och jag passade på att köpa Agnes och Elmers julklapp, köpte även Agnes present vars paket Jenny hjälpte mig att snöra. Vi hann surra på ganska bra och jag kände, åh, vi måste boka in en heldag på stan. Tillslut skildes vi åt, hon åkte hem och jag åkte hem till Bim där jag blev bjuden på korvstroganoff och sallad. Satt där några timmar och surrade, ja, blev en himlans massa surr igår men är så det ska vara. Väl hemma blev det en lugn stund i soffan innan det var dags att sova. 
 
 
 

RSS 2.0