Sápmi

Det blev en jättebra vecka med samiskt tema, den hade gärna fått innehålla lite mer men på det stora hela är vi alla jättenöjda. Tyvärr blev det inget gahkkú bak då vädret inte tillät det men det kommer att bli av när det passar. Det var jag som tog upp att ha samiskt tema och tillsammans med mina kollegor delade vi på ansvaret denna vecka vilket kändes jätteroligt. 
 
I måndags blev jag överröst med frågor, funderingar, glada miner från både barn och vuxna. Många barn ville även känna på mina kläder och accessoarer. De roligaste frågorna under dagen var;
 
- Är du en sam?
- Är du en påskkärring?
- Erica, är det du? Jag trodde att det var Guldlock
- Vilka är Samuel? Hur gammal är han? (jag sa samer)
- Är du jultomten? Tomten har ju renar
- Är du en tomtevätting? De har såna skor
 
Ja, ni ser ju, frågorna var väldigt blandade och samtidigt som det var humoristiskt var det också tråkigt att barnen inte kände till samer så mycket. Min dag började med att jag pratade lite allmänt om varför jag var uppklädd i en klass, vi pratade även om renar och den samiska flaggan. Det blev en trevlig start på dagen samtidigt som det väckte känslor i mig själv att jag måste lära mig ännu mer för att kunna lära ut mer. Var inte förberedd då detta blev spontant, vill kunna berätta mycket även om det är spontant eller inte. Uppe på Torpet pratade vi mycket om den samiska nationaldagen och samer tillsammans med barnen under samlingen, även där blev det mycket frågor. Vi pratade mycket om flaggan och färgernas betydelse men jag tog även upp lite om det historiska, om att samer inte fick ha sin tro, att de inte fick jojka och att det ansågs annorlunda att vara same. Senare under mellis lyssnade vi på Sofia Jannok, jag tog med mina skivor med henne och Jon Henrik Fjällgren till mellisstunderna under veckan. Inledde min aktivitet lasso kastning och än om intresset var ganska svalt så är det ändå många barn som har provat, det var många som ville prova kasta precis innan de skulle gå hem, tror de tyckte det var extra roligt när föräldrarna kunde se också. 
 
Under tisdagens samling pratade vi fortfarande om samernas nationaldag och flaggan men även mina kläder då alla inte hade hunnit prata med mig om det under gårddagen. Denna samling diskuterade vi mycket om renar och hur det kan fungera i renskogen. Barnen tycker att det är så himla roligt och häftigt att jag har tre egna renar och det blev många frågor om dem. Vad heter renarna, kan jag träffa renarna och så vidare. Eftermiddagen fortsatte med lasso kastning och besvikelsen var stor när jag sa att vi var tvungen att plocka ihop. 
 
Veckan fortsatte med samisk musik, flaggan målades, alla hjärtans dag pyssel, skapande med tryck och ja lite av varje. Vi hade en väldigt innehållsrik vecka och ja, det har varit en himla bra vecka. 
 
Helgen har jag mestadels spenderat hemma i Sävar, har kört fram och tillbaka då det är skönt att få sova hemma i sin egen säng, vakna när en vill och ja, bara slappa för att sedan fara iväg. Är även väldigt skönt att köra på natten, möter väldigt få bilar och det är sällan någon annan kör in till stan, haha. Idag har jag dock varit hemma hela dagen, har inte gjort så mycket mer än att vila, duschat och rengjort kattlådorna. Jag är lite problematisk, får ångest om jag inte vilar upp mig och jag får ångest om jag inte gör något heller. Det är en himla fin balansgång det där, idag har det dock gått relativt bra för en gångs skull. 
 

Krut

Hur är det att ha energi och ork? Jag minns knappt hur det är samtidigt som jag gör det. Jag saknar att må som jag gjorde när kosten, motionen och energin var som bäst men ändå går det inte att komma tillbaka dit, inte just nu i alla fall. En kan ju tycka att en ska hitta tillbaka till allt det där bra när det har gått åt pipsvängen men så lätt är det inte. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra i nuläget får att orka mer, får ta en dag i sänder men ja, det är så tröttsamt att inte orka någonting, jag blir ännu tröttare av att inte orka. 
 
På jobbet har det varit bra, vi har fått upp några stjärnfall på väggen. Förra veckan blev det väldigt populärt att göra armband och det har suttit i även denna vecka, tror att det hade blivit fler stjärnfall om inte armbandsverkstaden var igång men det gör ingenting. Det är så roligt att se alla kreativa barn. I onsdags var vi i fritidspersonalen på en bildstödskurs, vi fick information om Communicate In Print, vi fick även prova på programmet, om jag har förstått det rätt ska varje fritidsavdelning få en licens var. Tycker det var ett bra program och hoppas att det är något som kommer att finnas på en framtida arbetsplats. Arbetsveckan avslutades med en personalfest, denna gång F-9, festen arrangerades av F-3 och hade temat Vit som snö. Själv har jag inte jättemycket vitt och de få vita plagg jag äger har krympt i garderoben...Vi på Torpet pärlade varsin snöflinga och gjorde dessa till broscher, de blev riktigt fina och uppskattade på festen. 
 
Det var en riktigt trevlig fest med god mat och roliga inslag. Vid ankomst fick en välja en lapp, på lappen stod den del av en låt och på så sätt fick en hitta sin bordsplaceringen genom att leta efter artisten. Efter middagen var det dags för två tävlingar. Första tävlingen gick ut på att bygga en bro av papper, sugrör och tejp som kunde hålla uppe en liten mjölk samtidigt som en skulle kunna rulla en innebandyboll under. Tur jag hade kreativa människor vid mitt bord, när det gäller sådana utmaningar är jag kass, haha. Senare skulle vi ta oss runt våra bord med en marshmallow på en sked, vi skulle även föra över denna till vår lagkamrats sked innan hen kunde springa vidare. I mitt lag valde vi att byta sked, det kändes som ett bra val. Senare fortsatte kvällen med dans, dans och dans. Justja, som välkomstdrink fick vi vit sangria med ingefära i, den var god och spännande. Strax innan midnatt vandrade jag hem till pappa och Kajsa där jag sov över. Lördagen spenderades hemma hos dem och senare gick jag över och umgicks med Emma. Lars och barnen dök upp senare. 
 
Idag har varit en lugn dag, har plockat ihop lite inför morgondagen, har varit en sväng och handlat lite på obs och Lindex och sen har jag tagit det relativt lugnt. Imorgon är det samernas national dag så jag tänker gå upp lite extra tidigt då jag tänkte klä upp mig. Vi ska även ha aktiviteter under veckan som är kopplat till samerna. Det ska bli en trevlig vecka och det ska bli intressant att se vad barnen kommer att tycka. Allt som allt har jag haft en bra vecka och jag ser fram emot veckan som kommer även fast energin och orken är bortblåst, lite krut finns det alltid kvar i den här lilla gumman. 
 
 

RSS 2.0