Nedsatt syn, hörsel och rörlighet

En väldigt spännande AFA lektion var när vi fick testa på olika aktiviteter där vi hade olika funktiosnedsättningar. I första aktiviteten delades vi upp i par, en av oss var blind och den andra ledde. Vi hade en tagare med bjällra runt ryggen så att de utan syn skulle höra denne. Partern med syn fick hjälpa till att leda genom att berätta åt vilket håll man skulle springa, om man skulle öka takten och så vidare. Blev man tagen skulle man låta som ett djur tills något annat par kom och räddade en, då var det bara att fortsätta springa! I den andra aktiviteten fick vi ta på oss simglasögon och plastfickor, alla med olika synnedsättningar, denna gång var det bollspel, här fick vi testa på olika färger på bollarna och även säga till om vilken västfärg som syntes bäst. Tredje aktiviteten var Goal Ball, en gren i Paraolympics, man är tre spelare på vardera planhalva och man har en som servar, denna boll plingar för att man ska kunna höra bollen då man inte kan se den. Här använder man hela kroppen för att kunna fånga bollen genom att slänga sig raklång. Förklarar inte exemplariskt men på det här viset kommer jag ihåg lektionen bra och det gör även att jag har kvar minnena inför framtiden. 
 
I andra delen av salen fick vi testa på att sitta i rullstol, först rullade vi i en bana, slalom, under en pinne, upp på en ojämn matta och så fick vi även testa på att ta oss ut genom en dörr. Gick inte bra för mig att ta mig uppför mattan alls då min rullstol inte hade något stöd när jag skulle knixa och lyfta, kändes alldeles för osäkert då jag inte testat på att köra en rullstol själv. Senare blev det även en match i rullstolsbasket, här fick även några ha hörselkåpor för att även testa på att ha nedsatt hörsel. 
 
Detta var helt klart en av de bästa dagarna någonsin, här fick man verkligen en bättre bild av hur det kan vara att ha en funktionsnedsättning och hur man som lärare kan tänka till litegrann. Detta är något som alla borde ta med sig på sina lektioner än om ingen elev har en funktionsnedsättning, det skulle med all säkerhet öka förståelsen oss fler personer på detta sätt. För alla är vi olika, under vårt AFA seminarium berättade vår lärare om ett begrepp som hon fick lära sig av en gymnastgrupp (?), de trodde nämligen att det var ett ord som användes på universitetet och så vidare, funktionsskillnad. De sa alltså funktionsskillnad istället för funktionsnedsättning och detta är så himla bra, alla har vi ju olika goda funktioner än om man kanske inte har någon funktionsnedsättning, det kan vara viktigt att tänka på. Alla är vi olika och kan behöva olika alternativ för att utvecklas så bra som möjligt. Guld värt att ha detta i åtanke tycker jag. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0