Only the half of it

Förra söndagen åkte jag som sagt upp till Purnu. Båda tågen var i tid, hör och häpna! Väl framme i Nattavaara  blev jag upphämtad av min svärmor då min käre karl jobbade, det tackar vi för. Känslan att vara tillbaka uppe i norr och få träffa alla där uppe går inte att beskriva. Hann med att träffa nästan hela familjen redan första dagen och till middag gjorde vi skav, jisses vad jag älskar skav! Söndagen blev en ganska lugn dag, väntade på Johan tills han kom hem där vid 19 tiden, det var så underbart härligt att få möta han i hallen och krama om han, han fick inte ens chansen att ta av sig jackan eller så, nej, nej, här skulle det kramas på en gång.  Har verkligen saknat att få gå i säng med Johan, pussa han god natt i sängen och hålla hans hand tills man nästan somnar.
 
Måndag morgon kom och jag satt mig med mitt paper efter att vi hade ätit frukost, hann med att skriva en sida av litteraturgenomgången och sen hörde jag hur hundarna började tokskälla och såg då genom fönstret hur Johan bar en björnfäll. Jag blev nyfiken och gick ut med kameran of course, det visade sig att han skulle till att öva med hundarna då dem ska bli björnhundar. Dagen fortsatte i ett lugnt tecken, jag tappade all energi bara genom att slappna av litegrann, tröttheten slog nästan ner mig hela veckan. Tillslut blev det sängdags igen då morgonen därpå blev tidig för Johan. Vi hade planerat att basta efter frukosten på nyårsafton men det blev så att han for ut i renskogen och hjälpte till för att samla in renar inför en skiljning. Jag klev upp med han på morgonen och sen somnade jag om enda till klockan elva! Jisses, jag hade tänkt stiga upp tidigare men jag behövde det nog. Blev en dusch ganska på en gång och efter det började jag göra mig i ordning inför kvällens firande med familjen. När jag hade gjort mig i ordning kom Aila hem och då började vi med nyårsmaten. Vår meny bestod av en tre rätters, det blev pannkaksrulle med tacofyllning, kinagryta och djävulens dessert som är en chokladkaka, påminner lite om kladdkaka. Med oss på middagen hade vi alla i familjen förutom Emma och Sebban som jobbade och Axel som hade farit in till samhället för att festa. Johan kom hem strax innan middagen och sen senare vid 19 gick vi och vilade en stund då dem flesta hade farit hem till sitt. Jisses vad barnen börjar bli stora, det är nästan hemskt hur fort det går. Efter ungefär knappt en halvtimmes vila klev jag upp men senare vid 22 tiden fick jag börja få upp Johan, kände att jag ville vara med han innan tolvslaget också, haha. Tillslut kom tolvslaget och jag, Aila och Tobbi gick ut för att skjuta raketer, efter en stund kom även Johan ut då det gick bra för hundarna. Efter tolvslaget gick vi in och åt småplock som bestod av ost, kassler, korv, gurka och tomat, vi fick även en nyårs tårta, Pommac och bubbel. Förstår inte hur Aila orkar göra allt, förhoppningsvis blir man lika duktig själv sen. Vi kom sedan i säng vid två tiden då vi skulle upp tidigt och fara till renskogen för skiljning, men jag var inte rolig dagen efter, jag var så trött och hade så ont i magen att jag nästan tänkte stanna hemma, men samtidigt som jag sa till Johan så hade det blivit värre om jag stannat hemma.
 
Skiljningen var i närheten av Hakkas så vi var inte så långt hemifrån vilket kändes skönt, tog inte så lång tid att köra dit och hem. Vi kom fram till hagen runt nio tiden och det började med det vanliga, man går runt i hagen och kollar om man har några renar där. Senare började skiljningen och jag försökte vara med lite mer än vanligt för skojs skull och för att hålla värmen. En gång hjälpte jag till och med till att få in renar i den mindre hagen, ja, nu var vi flera stycken som gick in i den större hagen och därefter föste vi renarna åt rätt håll, fick förslaget att vara med för att värma fötterna. Var lite jobbigt att hålla takten och springa med men jobbigast var att mina täckbyxor är snäppet för små just nu så de gled bara ner vilket gjorde det svårt att göra något annat än gå. Förutom det hjälpte jag även till litegrann att få in skiljda renar i finkor. När man har lokaliserat sin ren så räknas den, därefter fick renen även ett medel mot parasiter som jag givetvis glömt namnet på men men, efter det får renen fyra streck i pälsen som visar på att den är vaccinerad. Därefter förs den in i finkan och vissa är verkligen struliga. Ibland göra vissa allt själv men ibland behövs det att man är mer än två personer. Jag tog den enkla uppgiften och gick bakom renen och föste på lite bakifrån, givetvis blev jag sparkad på benet första gången jag skulle hjälpa till, haha, men det gick bara bra, är bara att gå bort smärtan. Har även försökt mig på att hjälpa till att lyfta upp renens bakdel och fösa in i finkan men det var lite svårt i och med tyngden. Roligast var nog när Johan kommenderade mig att putta, putta och åter putta. Skulle få in en ren i finkan som inte ville stå på benen, den stenvägrade, precis i öppningen låg en annan ren med rumpan och vägrade flytta på sig så alltså fick jag putta på två renar med hjälp av den ena, det var ganska tungt vill jag lova, haha. Tror att vi, ja nu säger jag vi, hade en ren där men sammanlagt så fick vi ihop runt 41 stycken i finkorna då det var andra man kände där som hade renar. Efter 14 någon gång började vi rulla hem där jag släpptes av för toalettbesök och sen för att värma mig. Valde att stanna hemma och försöka hitta lite i litteraturen till mitt paper medan Johan och Tobbi för vidare för att släppa renarna, dem var hemma igen vid 17 tiden, dem kom ganska precis då jag och Aila hade satt oss med uppvärmd kinagryta. Kvällen fortsatte sen i lugnets tecken. Vi förflyttade oss alla upp till tv rummet och såg filmen Small Soldiers med chips, dip, dricka, bål och tårta och hade det allmänt bra. Därefter gick jag och Johan till vårt för att få hålla om varandra en stund innan ögonen slog igen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0