We are still here

Vad är det för fel på mig egentligen? Jag har ju inte berättat om konserten med Sofia Jannok som jag har varit på, det var ju den 20 november. Förutom då jag såg Sofia Jannok på Burmans har jag varit på en konsert tidigare, denna var något utav det bästa någonsin. I och med min kärlek till hennes musik fick Emma, Eve och Emil denna konsert i tidig julklapp. Tillslut även Bim men hon var givetvis sjuk så jag tog med pappa istället. Än om det var tråkigt att Bim blev sjuk så är det som pappa sa roligt att vi satt fem stycken på rad med sameblod. Denna konsert var under Sofias We are still here tour och det var mestadels låtar från hennes nyaste skiva Orda. Redan när hon steg in till trumman i början av This is my land med same flaggan i handen så kände jag wow, ordet mäktigt var det första som jag kom att tänka på. 
 
Något utav det bästa med Sofia är att hon berättar mycket, det gör låtarna ännu mer levande än vad dem redan är. Som ni kanske vet var Sofia med under invigningen när Umeå blev kulturhuvudstad. I och med detta var hon även på konserter på annat håll. I den publiken satt en minister som hade sagt sig vara för gruvnäringen istället för rennäringen och dett var Sofia snabb att snappa upp. Hon nämnde aldrig något namn men hon fick efter detta höra att hon var regeringskritisk. Sofia lärde sig att sjunga snabbt för att få med alla ord som hon kom att tänka på och så kom låten I ryggen på min kolt till. Älskade låten redan från första början men efter denna historia blev den ännu starkare. Hon väcker väldigt starka känslor, hon berättade om när jojken var förbjuden, så sent som under 50 talet var det förbjudet att jojka, om en gjorde det offentligt fick en böter. Själv stod hon nu på scenen och fick betalt för att jojka. Det går framåt men det är en väldigt lång väg kvar att gå. En dag ska jag lära mig samiska för det är ett språk som inte får gå förlorat, det är en grundpelare i den samiska identiteten. 
 
Går nästan som i en dimma efter denna konsert, går fortfarande och hoppas på att få vara där igen för ja, det var så himla mäktigt. Får ni chansen att se Sofia live, gör det. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Konstigt att fast jag är väldigt mycket same (skriver så får jag vet inte exakt hur mycket i procent om man nu räknar i procent haha) så känner jag inte så mycket samhörighet med samerna. Kan ibland tycka att jag har samma ansiktsdrag som en del samer men har aldrig fastnat för jojk, samiska eller nåt annat som hör till det samiska. Är säkert allergisk mot renar också :-D Skulle kanske vara annorlunda om jag umgicks mer med samer. Är dock glad för din skull att du känner samhörighet med det samiska så starkt. Kram Lisa

Svar: Tidigare har jag inte känt någon samhörighet. Har dock alltid varit nyfiken och stolt över att jag till viss del är same också. För mig har ju allting förändrats tack vare att jag träffade Johan, tror inte att jag hade känt samma samhörighet nu annars. Det har öppnat upp mycket inom mig, är riktigt glad över det. Stor kram min fina Lisa!
Erica KP

2016-12-12 @ 23:15:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0